Στην εντατική ο Χρήστος Σαρτζετάκης – Πως είναι η κατάσταση του
04/12/2021Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου νοσηλεύεται από την περασμένη Τετάρτη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου παρουσίασε πνευμονία από εισρόφηση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.
Συνήθως πνευμονία από εισρόφηση παρουσιάζεται όταν καταλήγει στους πνεύμονες τροφή, κάτι πιο σύνηθες σε κατάκοιτους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να συμβεί και σε νεότερους υπό άλλες συνθήκες. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου, αλλά ότι ενώ αρχικά εισήχθη για την εισρόφηση, μέσα σε δύο μέρες παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, κατάσταση που συνήθως χαρακτηρίζεται κρίσιμη.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει τα εξής: «Ανακοινώνεται ότι από 01/12/2021 νοσηλεύεται στο ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ” ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κος Χρήστος Σαρτζετάκης, λόγω πνευμονίας από εισρόφηση. Από 03/12/2021 νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ” εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Η κατάστασή του είναι σταθερή».
Ποιος είναι ο Χρήστος Σαρτζετάκης
Ο κ. Σαρτζετάκης, 92 ετών, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την περίοδο 1985-1990. Γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του ήταν κόρη Μακεδονομάχου. Σπούδασε νομικά και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955.
Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και έγινε γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Διεξήγαγε την ανάκριση χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία “Ζ” του Κώστα Γαβρά.
Με εκπαιδευτική άδεια έκανε στο Παρίσι κατά το διάστημα 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Το 1968, επί Χούντας, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς δίκη. Απολύθηκε από τις φυλακές μετά από διεθνή κατακραυγή το 1971. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.
Το 1976 συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών η οποία απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά των τριών πλειοψηφησάντων δικαστών (Κ. Αλεξόπουλος, Σ. Βάλλας, Χ. Σαρτζετάκης) γι’ αυτή την απόφαση, γεγονός που θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία. Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.
Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της Αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990. Μετά το 1990 αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, αλλά συνέχιζε κατά καιρούς να αρθρογραφεί. Είναι παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου και έχει μία κόρη.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το βραβείο απονεμήθηκε για τη δημοσίευση του έργου “Επιτελών το καθήκον μου”, κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη.