Στην Κωνσταντινούπολη ο Πούτιν, στο Κάιρο ο Ερντογάν – Στο τραπέζι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Στην Κωνσταντινούπολη ο Πούτιν, στο Κάιρο ο Ερντογάν – Στο τραπέζι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Ο αμερικανικός ιστότοπος ειδήσεων  Bloomberg αναφέρει σε είδηση του ότι ο Τούρκος πρόεδρος   θα μεταβεί στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου «όπου θα επιχειρήσει να βελτιώσει περισσότερο τις διμερείς σχέσεις και να συζητήσει ευκαιρίες συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο». Δύο ημέρες πριν, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές που έδωσαν πληροφορίες στο Bloomberg τονίζουν τη μεγάλη σημασία που δίνει ο Ερντογάν στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Δεν αναφέρονται διεξοδικά στο ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο για τις θάλασσες, ουτε στο τουρκολιβυκό, όμως αναφέρουν ότι θα τεθεί προς συζήτηση ο καθορισμός των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερντογάν και Σίσι συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, στο Κατάρ, το Νοέμβριο του 2022.

Τον Ιούλιο του 2023, οι δύο χώρες βελτίωσαν περισσότερο της διπλωματικές τους σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών. Μετά τον πόλεμο της Γάζας, ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε οι ασθενείς από τη Γάζα να βγαίνουν από εκεί και να μεταφέρονται στη χώρα μας. Πρέπει να προγραμματίσω ένα ταξίδι στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό». O Αμπεντφατίχ Αλ Σίσι έχει ακυρώσει πάντως τουλάχιστον δύο φορές την επίσκεψή του στην Τουρκία από τότε που άρχισε η εξομάλυνση των σχέσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε Τούρκος πολιτικός στο αμερικανικό πρακτορείο Reuters.  Το ταξίδι του Ερντογάν στην Αίγυπτο είναι προγραμματισμένο για δύο ημέρες αργότερα.

Στη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναμένεται να συζητηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τυχόν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Η ενίσχυση του εμπορίου και ο καθορισμός των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης στην ατζέντα, δήλωσαν στελέχη της Προεδρίας.

Σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έγινε πέρυσι τον Ιούλιο, όταν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι οι διπλωματικές σχέσεις αναβαθμίστηκαν και πάλι στο επίπεδο του πρεσβευτή. Το αγκάθι στις σχέσεις τους, πέραν του ηγεμονισμού στον αραβόφωνο κόσμο και στη Μέση Ανατολή, είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που για την Τουρκία είναι μια μουσουλμανική οργάνωση, ενώ για την Αίγυπτο είναι υπαρξιακός κίνδυνος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι