Στην Κρήτη η άμμος “κατάπιε” το μπλε και κοκκίνισαν όλα
01/04/2026
Ο μεγάλος αριθμός αιωρουμένων σωματιδίων (αφρικανικής σκόνης) προκαλεί το απόκοσμο φαινόμενο να έχει κοκκινίσει σχεδόν όλη η Κρήτη.
Η αφρικανική σκόνη, η οποία μεταφέρεται με πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις από την έρημο Σαχάρα. καταγράφεται το φαινόμενο της σκέδασης του φωτός, κατά το οποίο τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης στην ατμόσφαιρα διασκορπίζουν το ηλιακό φως. Τα σωματίδια απορροφούν τα μήκη κύματος του μπλε φωτός και αφήνουν να περάσουν τα μήκη κύματος του κόκκινου/πορτοκαλί. Μετά την δύση του ηλίου έμεινε η θολούρα αλλά εξαφανίστηκε η κοκκινίλα.
Η κατάσταση πάντως είναι σοβαρή για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα, που σκόπιμο είναι να συνεννοούνται με έναν πνευμονολόγο για το τι πρέπει να κάνουν με τα φάρμακά τους. Πάντως και άτομα χωρίς πνευμονολογικά ζητήματα μπορεί να παρουσιάσουν ερεθισμό στα μάτια, καταρροή, βήχα, δύσπνοια κ.λπ. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων λόγω της χαμηλής ορατότητα. Προβλήματα καταγράφονται και στις αεροπορικές πτήσεις τόσο για λόγους ορατότητας, όσο και εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητας σωματιδίων στον αέρα.





