Στην “μαύρη λίστα” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η Τουρκία

Η δυτική υποκρισία αποθρασύνει την κατοχική Τουρκία, Κώστας Βενιζέλος

Στην “γκρι λίστα” της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), μπήκε η Τουρκία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η FATF είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1989, με πρωτοβουλία της G7, για την ανάπτυξη πολιτικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περίπλοκες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και να πείσει ότι ασκεί διώξεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δίδοντας έμφαση σε περιπτώσεις τρομοκρατικών οργανώσεων όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος της FATF, Μάρκους Πλέιερ, ανακοινώνοντας την απόφαση. Και συνέχισε σημειώνοντας πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τα πολύ σοβαρά προβλήματα εποπτείας» που έχουν διαπιστωθεί στον τραπεζικό και τον κτηματομεσιτικό τομέα, αλλά και στον κλάδο της εμπορίας χρυσού και πολύτιμων λίθων.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα και ο τουρκικός Τύπος αντέδρασαν έντονα στη συγκεκριμένη απόφαση. Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας να κάνει λόγο για άδικη και αδικαιολόγητη απόφαση, αναφέροντας ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο δε υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε την Ευρώπη ότι αυτή χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, με την Τουρκία να πληρώνει, τελικά, το τίμημα. «Είμαστε μια χώρα όπου η τρομοκρατία έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κόστος. Αυτή που χρηματοδοτεί και ενδυναμώνει την τρομοκρατία είναι η Ευρώπη», τόνισε προκλητικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι