Στην Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης… Ξεκίνησαν οι επαφές για επενδύσεις

Στην Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης… Ξεκίνησαν οι επαφές για επενδύσεις

Η πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ήταν με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της αραβικής χώρας, Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi, στον Βασιλικό Ξενώνα.

«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μία σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν», ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων στον διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες.

«Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Από την πλευρά σας κ. πρωθυπουργέ, θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μία επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες, να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

“Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις ευκαιρίες. Και αν μου επιτρέπετε, θα εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών».

«Πιστεύω ότι θα είναι ωφέλιμο και ενδιαφέρον για εσάς αυτό. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι στη Σαουδική Αραβία. Μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μία εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας», σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά επίσης και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για να επενδύσει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως για την Ελλάδα η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια και καθώς το βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική δραστηριότητά του, «θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις και για το επίσημο κρατικό fund: «Πολλά έχουν αλλάξει, θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχτούμε την αποστολή σας στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα όπως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε και εξ’ όσων γνωρίζω είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την επένδυση που έχουν κάνει.

“Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και επομένως όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές». Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία, με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.

«Η στιγμή είναι κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας, να αναζητήσουμε ευκαιρίες ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μία μακρά ιστορία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία», υπογράμμισε.

“Σε αυτό το σημείο παρουσίασε τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο είπε ότι «είναι ένα πρόσωπο επιφορτισμένο να λύνει προβλήματα όταν υπάρχουν οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με ξένες επενδύσεις».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και των logistics. Η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε τεχνογνωσία επειδή επιθυμεί να οργανώσει τουριστικά περιοχές, στις οποίες δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί που ισχύουν αλλού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θέλουν η χώρα τους να γίνει κόμβος στην περιοχή στα logistics. Επίσης, ζήτησαν κατάλογο με τομείς, στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx