Στην Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου ο Γερμανός καγκελάριος

Πυροβολισμοί με νεκρό και τραυματίες στα Κάτω Πατήσια

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ο κ. Σολτς θα παρακαθήσει, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σολτς θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη. Την επομένη θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια στη Βουλγαρία. Πριν την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Κόσοβο και τη Σερβία.

Δύο ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 8 Ιουνίου θα μεταβεί στην Αθήνα από το Πακιστάν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλενα Μπέρμποκ, που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό της Νίκο Δένδια, όπως και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Την Πέμπτη η κυρία Μπέρμποκ θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.

Η αλλαγή στάσης

Προηγουμένως, σαφέστερη θέση κατά των προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, πήρε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που αναδημοσιεύτηκε στα γερμανικά μέσα, ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη διένεξη με την Ελλάδα που έχει ενταθεί εκ νέου. «Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος είναι της άποψης ότι ειδικά λόγω της τρέχουσας κατάστασης είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να αποφεύγουν τις προκλήσεις μεταξύ τους. Η διείσδυση αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι εντάξει, είναι αντιπαραγωγικές και αντίθετες με το πνεύμα της Συμμαχίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο καγκελάριος Scholz συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις τελευταίες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Τρίτη. Η Γερμανία, είπε ο εκπρόσωπος τάσσεται υπέρ του να επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με διάλογο σε κλίμα εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την Γερμανία να σταματήσει τις «μεροληπτικές δηλώσεις εναντίον της Άγκυρας και να καλέσει την Αθήνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι