Στην Τουρκία στις 4 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ και τους Κούρδους για τις επιθέσεις drones,

Ο Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρο του Ιράν στην Τουρκία

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραΐσι  θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Bakrini ο πρόεδρος της χώρας θα επισκεφθεί την Τουρκία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που μίλησε με Τούρκο πολιτικό, η επίσκεψη προσδιορίστηκε για τις 4 Ιανουαρίου.

Θα συζητηθούν το Μεσανατολικό με επίκεντρο τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ιράν, καθώς και άλλα θέματα. Το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η επίσκεψη είχε προγραμματισθεί αρχικά για τον Νοέμβριο, αλλά αναβλήθηκε επειδή έπρεπε να βρεθεί ένα κοινό σύνολο στα ταξίδια των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο έλειπε η ηγεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός θεωρώντας παράλληλα ότι η ηγεσία του Ισραήλ πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Εντούτοις διατηρεί τις επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ, προκαλώντας την κριτική ορισμένων πολιτικών τάσεων του Ιράν.

Το Ιράν παρουσιάζεται ως επικεφαλής του Άξονα Αντίστασης στην περιοχή, όπου περιλαμβάνεται και η Χαμάς αλλά και ένοπλες ομάδες σιιτών μουσουλμάνων της περιοχής.  Ενστερνίζεται τη δράση της Χαμάς και προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα για πιθανή σύρραξη και εξάπλωση του πολέμου, αν συνεχιστεί η επίθεση στη Γάζα.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ιράν είναι σχετικά περίπλοκες, καθώς διαφωνούν -διαφωνούσαν μέχρι πρόσφατα- σε σημαντικά θέματα, όπως στο ζήτημα της Συρίας. Η Τουρκία πολιτικά και στρατιωτικά στηρίζει όσους μάχονται την κυβέρνηση της Συρίας, ενώ το Ιράν υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εξ αρχής. Έχουν συνομιλήσει αρκετές φορές Σύροι, Τούρκοι, Ιρανοί και Ρώσοι για μια πολιτική λύση στη Συρία. Προσφάτως η Τουρκία έκανε τον ελιγμό να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Άσαντ.

Πηγή: Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι