Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινά ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας: 61ος γύρος ενόψει

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία – Περισσότερα τεστ

Η Αθήνα και η Άγκυρα συμφώνησαν την έναρξη του 61ου γύρο των διερευνητικών επαφών, στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από έντονο παρασκήνιο, το οποίο κορυφώθηκε τη Δευτέρα (11/01). Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο, τη Δευτέρα (11/01), σε ομιλία του στην Άγκυρα, για πρόσκληση διερευνητικών επαφών με πρώτη συνάντηση εντός του Ιανουαρίου, κίνηση που είχε προαναγγείλει την Παρασκευή (08/01), όταν δήλωνε ότι υπάρχει παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα και ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Επισημαίνεται πως, την Κυριακή (10/01), ο Δένδιας είχε προϊδεάσει για θετική απόκριση της Ελλάδας σε πρόσκληση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών» σημείωσε, τη Δευτέρα (11/01), ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Ο ίδιος, μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, υπενθύμισε την πρόθεση της Ελλάδας να ανταποκριθεί εφόσον υπάρξει πρόσκληση της τουρκικής πλευράς «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας».

Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Ηχηρό μήνυμα για το ζήτημα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία έστειλε, τη Δευτέρα (11/01), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πορτογαλία κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης -μεταξύ άλλων- δήλωσε: «Κρατώ ως θετική την πρόθεση να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να καθίσουμε να βρούμε την ημερομηνία να αρχίσουν οι επαφές». Ακόμα, ​υπενθύμισε ότι απαιτείται συνέπεια και συνέχεια και τόνισε ότι οι επαφές θα γίνουν ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να αρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε, τον Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Οι δύο χώρες, τελικά, συμφώνησαν να αρχίσουν τον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών, στις 25 του μηνός, στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται: «Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».
Το εθιμοτυπικό ορίζει πως οι γύροι των διαπραγματεύσεων πραγματοποιούνται εκ περιτροπής στην έδρα του ενός ή του άλλου συνομιλητή, με σειρά να έχει η Κωνσταντινούπολη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx