Ορίστηκε ημερομηνία για το δημοψήφισμα που διχάζει τα Σκόπια
30/07/2018Για τις 30 Σεπτεμβρίου όρισε το κοινοβούλιο των Σκοπίων την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με επίκεντρο τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερ, 68 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της αποδοχής της συμφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ της δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα, πριν την ψηφοφορία, διαμαρτυρόμενοι για τη διατύπωση του ερωτήματος. «Πρόκειται για ένα ερώτημα διφορούμενο, πολυδιάστατο και σίγουρα χειριστικό» δήλωσε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ.
Από την πλευρά του ο Ζάεφ σημείωσε πριν την ψηφοφορία ότι το δημοψήφισμα θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα».
Οι πολίτες στα Σκόπια είναι διχασμένοι σε ό, τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας που αυτή προβλέπει, ενώ η πόλωση αναμένεται ότι θα ενισχύεται καθώς θα πηγαίνουμε προς την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Διχασμένη χώρα
Πριν δύο εβδομάδες άλλωστε, προβάδισμα στο «όχι» στην συμφωνία των Πρεσπών έδωσε δημοσκόπηση που έγινε στα Σκόπια, προκαλώντας δυνατό «πονοκέφαλο» στον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει επενδύσει στην συμφωνία και στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας του.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του πρακτορείου mkd.mk, αντίθετοι με τη συμφωνία των Πρεσπών εμφανίζεται το 54,1% των ερωτηθέντων έναντι του 45,9% που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Με βάση το αποτέλεσμα το «όχι» προηγείται με ποσοστό 8,2%.
Τα πράγματα «χειροτερεύουν» για τον Ζάεφ, αν ληφθούν υπόψη οι διαθέσεις των σλαβικής καταγωγής κατοίκων, οι οποίοι λένε συντριπτικά «όχι» στην συμφωνία και την αλλαγή ονόματος. Τα ποσοστά εκεί φτάνουν το 74,5% για το «όχι» και μόλις το 25,5% για το «ναι».
Αντίθετα, οι αλβανικής καταγωγής πολίτες δέχονται σχεδόν ομόφωνα, με ποσοστό 94,7%, την αποδοχή της Συμφωνίας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.
Τι λένε για ΝΑΤΟ και ΕΕ
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα, στο ερώτημα αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με νέο όνομα, το 52,1% δηλώνει «όχι» και το 47,9% «ναι». Και στο συγκεκριμένο ερώτημα οι σλαβόφωνοι απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 71,7% και θετικά 28,3% θετικά, ενώ η κατάσταση ανατρέπεται στους αλβανόφωνους οι οποίοι απαντούν θετικά σε ποσοστό 94,7%. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.
Επίσης, λιγότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον. Στο σχετικό ερώτημα θετικά απαντά το 49,6% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 41,5%, ενώ το 8,9% των ερωτηθέντων επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ».
Στους σλαβόφωνους τα ποσοστά διαφοροποιούνται και πάλι με το 56,4% να απαντά ότι δεν πιστεύει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα φέρει αλλαγή προς το καλύτερο και μόλις το 34% να θεωρεί το αντίθετο. Αντιθέτως μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων, το 85,8%, πιστεύει ότι ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρουν ένα καλύτερο μέλλον και μόλις το 6,6% εκφράζει διαφορετική άποψη.
Θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα
Όσον φορά το ερώτημα αν θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% επιλέγει την αποχή, το 47,8% δηλώνει ότι θα πάρει μέρος και ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 24% δηλώνει αναποφάσιστο. Σε ότι αφορά τους σλαβόφωνους το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο. Αντιθέτως οι αλβανόφωνοι σε ποσοστό 61% απαντούν ότι θα συμμετέχουν και σε ποσοστό 31,8% ότι θα απέχουν.
Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η αλλαγή του ονόματος θα οδηγήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ το 44,6% εκφράζεται θετικά, το 43,1% έχει αρνητική άποψη και το 12,3% απαντά «δεν ξέρω». Και στο ερώτημα αυτό τα ποσοστά διαφοροποιούνται. Οι σλαβόφωνοι τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 53,9% και θετικά σε ποσοστό 32,9%. Αντιθέτως οι αλβανόφωνοι σε ποσοστό 72,8% πιστεύουν ότι η αλλαγή του ονόματος θα οδηγήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και μόλις το 17,5% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.