Στο 16% το AfD στη Γερμανία παρά τις διώξεις δύο υποψηφίων του

Στο 16% το AfD στη Γερμανία παρά τις διώξεις δύο υποψηφίων του

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στη δεύτερη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου, όπως δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με αυτήν, αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα, το AfD θα εξασφάλιζε το 16% των ψήφων, ενώ οι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μόλις 14%. Πρόκειται για δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Κυριακάτικης Bild.

Στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, το AfD συγκέντρωνε το 17%. Φαίνεται πως πρώτο κόμμα θα αναδεχθεί η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία συγκεντρώνει το 29% της πρόθεσης ψήφου, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς, που ειναι οι Πράσινοι και οι δεξιοί Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), βρίσκονται αντίστοιχα στο 13% και στο 4%. Αθροιστικά ο κυβερνητικός συνασπισμός φέρεται να λαμβάνει το 31%.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD  Μαξιμίλιαν Κρα, αναγκάστηκε πάντως να παραιτηθεί από το ομοσπονδιακό εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος και κατ’ ουσίαν του απαγορεύθηκαν οι δημόσιες δηλώσεις και προεκλογικές εμφανίσεις, επειδή προκάλεσαν σάλο οι δηλώσεις του πως «δεν ήταν εγκληματίες όλα τα μέλη των Ες-Ες. Ο ίδιος έχει ερευνηθεί επιπλέον για καταγγελίες ότι πήρε χρήματα από την Κίνα και ότι πρέπει να ελεγχθεί ως κατάσκοπός της.

Ο δεύτερος του ψηφοδελτίου της παράταξης, ο Πετρ Μπρίστον, επίσης αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία όταν γνωστοποιήθηκε ότι έγινε έρευνα στο σπίτι του από την αστυνομία κατόπιν καταγγελιών ότι ξεπλένει χρήμα και ότι έχει επαφές ή και οικονομικές συναλλαγές με «φιλορωσικά δίκτυα».

Κατωτέρω μπορείτε να είτε την εικόνα της περασμένης Κυριακής (για τη σημερινή δεν έχουμε όλα τα κόμματα προς σύγκριση παρά μόνον όσα προαναφέρονται στο κείμενο). Sonstige είναι τα “διάφορα άλλα κόμματα”, Freie Wahler είναι οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (κεντροδεξιό), Die Linke είναι “Η Αριστερά”, το BSW (“Λογική και Δικαιοσύνη) είναι επισης αριστερό και ιδρύθηκε με τη λογική να υπάρχει αριστερός αντίλογος στο ΑfD.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι