Στο “Animal” το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
12/11/2023Απονεμήθηκαν τα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Έπειτα από τριάντα χρόνια μία ελληνική ταινία κατέκτησε το βραβείο”Χρυσός Αλέξανδρος” για καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ταινία “Animal” της Σοφίας Εξάρχου. Το βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Η τελευταία φορά που είχε πάρει το πρώτο βραβείο ελληνική ταινία στο διεθνές φεστιβάλ, ήταν το 1993, που τότε είχε βραβευθεί η ταινία «Απ’ το χιόνι» σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σωτήρη Γκορίτσα.
«Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο πιο αγαπημένο μου φεστιβάλ στον κόσμο, εδώ που έρχομαι επί τόσα χρόνια για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά και που ερχόμουν πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω κι εγώ ταινίες», είπε η κ. Εξάρχου. «Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το Animal και από τη μη στερεοτυπική απεικόνιση ενός ελληνικού νησιού το καλοκαίρι, καθώς και των αθέατων καλλιτεχνών που βρίσκονται εκεί για να ψυχαγωγούν τους τουρίστες. Αυτή η πολυφωνική ταινία συμπυκνώνει το συναίσθημα του να βρίσκει κανείς την αίσθηση της οικογένειας, την αγάπη, μα πάνω απ’ όλα τη λύπη», αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από την παραγωγό Ντιάνα Έλμπαουμ, τον Ντίτερ Κόσλικ, δημοσιογράφο και πρώην διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και την παραγωγό και σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου.
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Animal Δήμητρα Βλαγκοπούλου, έλαβε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας με τη Τζοάνα Άρνοου. Η Άρνοου βραβεύθηκε για την ταινία «Η αίσθηση πως έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει κάτι / The feeling that the time for doing something has passed», σε σκηνοθεσία της ίδιας. Επιπλέον, η ταινία Animal έλαβε το ανεξάρτητο βραβείο Crew United.
Η Τζοάνα Άρνοου παρέλαβε επίσης τον “Αργυρό Αλέξανδρο” – Βραβείο Σκηνοθεσίας, για την προαναφερόμενη ταινία της. Πρόκειται για μία ταινία, στην οποία «η κριτική επιτροπή εκτίμησε το χιούμορ και το στοιχείο του παραλόγου σε αυτήν την γλυκόπικρη κωμωδία που έχει στο επίκεντρο μια γυναίκα, το σώμα της και την έννοια της σεξουαλικότητας», όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της. Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας έλαβε ο Κώστας Κορωναίος για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ο τελευταίος ταξιτζής / The last taxi driver» του Στέργιου Πάσχου. Το Βραβείο Σεναρίου του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκε στην ταινία «Τα χαμένα αγόρια / The lost boys», του Ζενό Γρατόν.
Το διευρυμένο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+, που περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες από τις 36 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, παρουσιάστηκε φέτος αναβαθμισμένο, με την απονομή περισσότερων βραβείων. Ο “Χρυσός Αλέξανδρος” του συγκεκριμένου τμήματος, ο οποίος από φέτος μετονομάστηκε σε “Χρυσό Αλέξανδρο, Μισέλ Δημόπουλος” απονεμήθηκε στην ταινία «Ama Gloria» της Μαρί Αματσουκελί. Αντίστοιχα, ο “Αργυρός Αλέξανδρος – Βραβείο Σκηνοθεσίας” απονεμήθηκε στον Σεντρίκ Σουτσιβαλί και την ταινία «Σημειώσεις ενός καλοκαιριού / Notes on a summer».
Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην Μούνα Χάουγα για την ερμηνεία της στην ταινία «Αγόρι, δόξα τω Θεώ / Inshallah a boy» του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ, ενώ το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήραν εξ ημισείας ο Ρίτσαρντ Λάνγκτον για την ερμηνεία του στην ταινία «Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι / We have never been modern» του Μάκιεϊ Χλούπαστεκ και ο Σόμα Σάντρο για την ερμηνεία του στην ταινία «Ασφυξία / Without air» της Καταλίν Μοντοβάι.
Το Βραβείο Σεναρίου ή Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην Ταινία «Φόνισσα / Murderess» της Εύας Νάθενα, η οποία έλαβε μία σειρά ακόμη από ανεξάρτητα βραβεία, όπως το Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) για ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το Βραβείο της Φίνος Φιλμς, που για πρώτη φορά στην ιστορία της απονέμει βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεχωρίζοντας μια ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα, όπως και το Βραβείο Κοινού Fischer, για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet The Neighbors+.
To τμήμα >>Film Forward απένειμε τον δικό του “Χρυσό Αλέξανδρο – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους”, στην ταινία «Σαμσάρα / Samsara» του Λόις Πατίνιο, ενώ o “Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward – Βραβείο Σκηνοθεσίας”, απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι / All dirt roads taste of salt» της Ρέιβεν Τζάκσον και «Η αυγή του ανθρώπου 3 / The human surge 3» του Εντουάρντο Γουίλιαμς. Το πρωτοποριακό διαγωνιστικό τμήμα Immersive, που αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες, επέλεξε ως Καλύτερη Ταινία Immersive, στην οποία απονεμήθηκε “Χρυσός Αλέξανδρος” το «Επιτέλους εγώ / Finally me» του Μάρτσιο Σαλ.
Το Φεστιβάλ φιλοξένησε και διαγωνιστικό τμήμα podcast, που έδωσε Βραβείο Καλύτερου Podcast στο «Persistence of Memory» των Κόρντι Χόουπ Θέροντ και Ρίανον Κιάρα Βον, ενώ ειδική μνεία δόθηκε στο podcast «Όσο αντέξει, θα είμαι δίπλα!» των Δάφνης Ανέστη και Δανάης Δραγωνέα. Το Mermaid Award που απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ πήγε στην ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν / The summer with Carmen» του Ζαχαρία Μαυροειδή, η οποία κατέκτησε ακόμη το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Επιτροπής Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο Κοινού Fisher Ελληνικής Ταινίας «Μιχάλης Κακογιάννης».
Το βραβείο της… συμμαχίας κινηματογραφικών φεστιβάλ Smart7, απονεμήθηκε στην ταινία «Ινδία / India» του Τέλμο Τσούρο.Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων απέσπασε η ταινία «Fingernails» του Χρήστου Νίκου. Για δεύτερη χρονιά απονεμήθηκε το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank σε μία προσωπικότητα ή μία ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες. Φέτος το κατέκτησε ο Σταύρος Ζαφείρης για την ερμηνεία του στην ταινία «Άγγιγμα / Touched» της Κλαούντια Ροράριους.
Το βραβείο της FIPRESCI για καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία «Στον φακό / In camera» του Νακάς Καλίντ. Η ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απένειμε το βραβείο της στην ταινία «Ο τελευταίος Ταξιτζής / The last taxi driver». Η ΕΡΤ, για πρώτη φορά φέτος έδωσε και δεύτερο βραβείο, αυτό της Πρωτότυπης Μουσικής, το οποίο απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Γιάννη Κονσολάκη για την ταινία «Dolls of Dresden» του Αλέξη Τσάφα και στους Νίκο Βελιώτη και Δημήτρη Καρυοφύλλη για την ταινία «Κάμπια νύμφη πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου.
Το δεύτερο βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Location Award έλαβε ο Πέτρος Χυτήρης, location manager της ταινίας «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος / Little things that went wrong» του Χάρη Βαφειάδη. Το Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου που θεσπίστηκε το 2019 με αφορμή την 40ή επέτειο ιδρύσεώς του, απονεμήθηκε στην ταινία «Πολύδροσο / Polydroso» του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Το βραβείο WIFT GR (Women In Film & Television) απονεμήθηκε στην ταινία «Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι / All dirt roads taste of salt» της Ρέιβεν Τζάκσον. Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης δόθηκε στην ταινία «Ο Ραψωδός / The Rhapsodist» του Νίκολαϊ Χάμελ.
Τα υπόλοιπα Βραβεία Κοινού της Fisher δόθηκαν ως εξής: Για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού στην ταινία «Ανθρωπίστρια βρικόλακας αναζητά αυτοκτονικό άτομο» της Αριάν Λουί-Σεζ, για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward στην ταινία «Κάμπια νύμφη πεταλούδα / Embryo larva butterfly» του Κύρου Παπαβασιλείου και για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες στην ταινία «Ένα φλιτζάνι καφέ και καινούργια παπούτσια / A cup of coffee and new shoes on» του Γκέντιαν Κότσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ