Στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν το St Nicholas – Ενέργειες για τον επαναπατρισμό του 19χρονου δόκιμου

Στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν το St Nicholas - Ενέργειες για τον επαναπατρισμό του 19χρονου δόκιμου

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται από χθες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St NIKOLAS, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα 5 ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.

Για την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό του Έλληνα ναυτικού, μέλους του πληρώματος, μεριμνά το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Empire Navigation, κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος του πλοίου St. Nikolas, συνολικά 19 ναυτικών (18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας).

Για το συμβάν επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες αρχές και βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία με αυτές καθώς και με τους συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαιτούμε την απελευθέρωση του ελληνόκτητου τάνκερ

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το τάνκερ και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι μια ενέργεια του Ιράν – ή έγινε με εντολή της Τεχεράνης – με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

«Είναι σημαντικό να είμαστε καθόλα σαφείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επιβάλλουν σθεναρά τις κυρώσεις τους στο Ιράν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Πώς έγινε η εισβολή ενόπλων στο πλοίο

Ένοπλοι επιβιβάστηκαν στο τάνκερ St Nicholas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο πέρυσι κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Οι ένοπλοι επιβιβάσθηκαν στο πλοίο καθώς έπλεε ανοικτά της πόλης Σοχάρ του Ομάν. Το σύστημα εντοπισμού AIS του πλοίου έκλεισε ενώ κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ε-Τζασκ.

Το σκάφος έχει συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 είναι υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας είναι Έλληνας. Το υπουργείο Ναυτιλίας σημειώνει ότι ο Έλληνας είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι