Στο χορό των Ρίχτερ και η Κρήτη

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη βόρεια Εύβοια

Σεισμική δόνηση τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε το Ηράκλειο, καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητή και ήταν η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και κοντά στις Άνω Αρχάνες. Σημειώθηκε στις 20:44. Ο σεισμός ήταν έντονος και είχε βοή.

Ο σεισμός είχε σχετικά μικρό εστιακό βάθος και ως επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Ο Πρόεδρος το ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μειώνεται σιγά-σιγά. «Δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε κάποιο ισχυρό φαινόμενο, αλλά ο ΟΑΣΠ έχει τον νου του στην περιοχή γιατί έχει δώσει και λίγο μεγαλύτερα από τα τέσσερα Ρίχτερ μεγέθη», είπε. Την περασμένη Κυριακή είχαν σημειωθεί πάλι 4 Ρίχτερ στην Κρήτη, από το ίδιο επίκεντρο. Για εκείνον τον σεισμό ο κ. Τσελέντης είχε πει ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μικροσεισμούς κατά πάσα πιθανότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί οι σεισμολόγοι ανησύχησαν από άλλη μια παρομοίου μεγέθους δόνηση που ταρακούνησε στις 8:05 τη Θήβα, περιοχή που προ εννέα ημερών είχε μια αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα από δύο έως 3,4 Ρίχτερ με μια δόνηση των 4,2. Ο σημερινός σεισμός στη Θήβα ήταν της τάξης των 4,1 βαθμών. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης είπε για αυτόν το σεισμό ότι η επανεμφάνιση των δονήσεων στη Θήβα «θέλει παρακολούθηση» και ότι «καλό είναι οι κάτοικοι να ξεσκονίσουν τις οδηγίες για τους σεισμούς επειδή αυτή η περιοχή έχει δώσει και ισχυρούς σεισμούς».

https://static2.emsc.eu/Images/EVID/101/1011/1011547/1011547.local.jpg

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι