Στο Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Νότια Αφρική για την Γάζα

Τ
epa11038802 A view of a destroyed house following an Israeli air strike in Al Nusairat refugee camp, Gaza Strip, 20 December 2023. Israeli forces resumed military strikes on Gaza after a week-long truce expired on 01 December. More than 18,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. Since 07 October, up to 1.9 million people, or more than 85 percent of the population, have been displaced throughout the Gaza Strip, some more than once, according to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), which added that most civilians in Gaza are in 'desperate need of humanitarian assistance and protection'. EPA/MOHAMMED SABER

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

H Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη κ του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το όργανο του ΟΗΕ που επιλύει τις διαμάχες μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του δεν επιδέχονται έφεσης, όμως δεν διαθέτει και κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Στην καταγγελία της η Νότια Αφρική δηλώνει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση (…) καταστροφής των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Με τη συμπεριφορά του –μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του– απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Η καταγγελία κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή, κατά την 84η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Τότε σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ 250 απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όπου κρατούνται μέχρι και σήμερα οι 129 από αυτούς.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς και σφυροκοπά τον ισραηλινό θύλακα τον οποίο ελέγχει η οργάνωση από το 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 21.507 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά. Από τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, το 85% αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του και να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο στον νότο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε αμέσως την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔ, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη συκοφαντία του αίματος, χωρίς καμία νομική αξία και διαβεβαιώνοντας ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα.

«Η Νότια Αφρική συνεργάζεται με μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητά την καταστροφή του Ισραήλ. Ο λαός της Γάζας δεν είναι εχθρός του Ισραήλ, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια να περιορίσει την πρόκληση βλάβης σε αμάχους», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι