Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν – Εξομάλυνση στην πράξη

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι έφθασε σήμερα στο Τελ-Αβίβ για την πρώτη επίσκεψη στο Ισραήλ υπουργού αυτής της μοναρχίας του Κόλπου. Τον Αλ-Ζαγιάνι και μια αντιπροσωπεία του Μπαχρέιν, χώρας η οποία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, υποδέχθηκε κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν του Τελ-Αβίβ ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από τον λογαριασμό στο Facebook της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ.

Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υπογράψει τον Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μια πρωτοβουλία που είχε χαρακτηρισθεί «προδοσία» από τους Παλαιστινίους. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πως η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο δεν μπορεί να εξετασθεί παρά μόνον έπειτα από μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία ειρήνης.

Ο Αλ-Ζαγιάνι πρόκειται να έχει αργότερα στην Ιερουσαλήμ συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται το απόγευμα για διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, στη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει πως ενδέχεται επίσης να μεταβεί σ’ έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αραβική μοναρχία του Κόλπου, στην οποία έχει τη βάση του ο αμερικανικός 5ος Στόλος, το μικρό βασίλειο του Μπαχρέιν έγινε η τέταρτη αραβική χώρα που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, μετά τα Εμιράτα, την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).

Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει προσεγγίσει αραβικές χώρες του Κόλπου, όλες συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, και ιδιαίτερα χώρες όπως το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα που συμμερίζονται την ίδια εχθρότητα έναντι του Ιράν. Η εξομάλυνση των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος θεωρείται επίσης οικονομική ευκαιρία για τις μοναρχίες του Κόλπου, που είναι υπερβολικά εξαρτημένες από το πετρέλαιο και θέλουν να αναπτύξουν άλλους τομείς, ιδιαίτερα αυτόν των τεχνολογιών. Μετά τις συμφωνίες ανάμεσα στα Εμιράτα και το Ισραήλ, προσωπικότητες του ισραηλινού επιχειρηματικού κόσμου μετέβησαν στο Ντουμπάι. Και χθες, Τρίτη, ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν προσκάλεσε επισήμως στο Ισραήλ τον ηγέτη των Εμιράτων Μοχάμεντ Μπεν Ζαγιάντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι