Στο Κρεμλίνο ο ηγέτης του Τσαντ – Ανταγωνισμός Ρωσίας με τη Γαλλία στην Αφρική

Στο Κρεμλίνο ο ηγέτης του Τσαντ – Ανταγωνισμός Ρωσίας με τη Γαλλία στην Αφρική

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα στο Κρεμλίνο με τον ηγέτη του Τσαντ Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί. Το Τσαντ προηγουμένως διατηρούσε φιλοδυτική πολιτική και απέρριπτε την προσέγγιση της Ρωσίας στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής.

Η Ρωσία κινείται προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της επιρροής της Γαλλίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης στην Δυτική Αφρική και στην περιοχή Σαχέλ, και δημιουργεί δεσμούς με χώρες που συνταράσσονται από εσωτερικές εντάσεις και πραξικόπηματα.

Ο Ντεμπί ανέλαβε ανορθόδοξα την εξουσία στο Τσαντ το 2021, όταν σκοτώθηκε σε μάχη με αντικυβερνητικούς στασιαστές ο πατέρας το Ιντρίς, ο επί σειρά ετών πρόεδρος της χώρας. Υποσχέθηκε 18μηνη μεταβατική περίοδο και εκλογές, αλλά αργότερα τις ανέβαλε.

Σε σύντομα σχόλια του, που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία χαίρεται που ο Ντεμπί έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα του και είναι έτοιμος να την βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «μεγάλες δυνατότητες για να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις τους» και πως «η Μόσχα θα διπλασιάσει το ποσοστό των φοιτητών από τον Τσαντ που φοιτούν σε ρωσικά πανεπιστήμια».

Η επίσκεψη του Ντεμπί στη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα αφότου επισκέφθηκε τη Μόσχα ο πρωθυπουργός του Νίγηρα, που διορίσθηκε κατόπιν πραξικοπήματος.  Η Ρωσία προσπαθεί να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τον Νίγηρα από το Ιούλιο του 2023, όταν με πραξικόπημα ανατράπηκε η φιλοδυτική του κυβέρνηση.

Στον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο, τα πραξικοπήματα έφεραν στην εξουσία στρατιωτικές κυβερνήσεις που διέκοψαν τις σχέσεις με την Γαλλία και στράφηκαν προς τη Ρωσία. Στο Τσαντ ωστόσο, το οποίο θεωρείτο ένα μόνιμο προγεφύρωμα της γαλλικής επιρροής στην Αφρική, η επιρροή της Μόσχας είναι πιο περιορισμένη απ’ ό,τι στις γειτονικές χώρες.

Η ρωσική επιρροή σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Μάλι και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, είχε αρχικά ως αιχμή του δόρατος τη στρατιωτική μισθοφορική οργάνωση Wagner της Μόσχας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο άλλοτε σύμμαχος του Πούτιν Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, η Μόσχα δραστηριποιήθηκε για να αναλάβει τον έλεγχο του δικτύου στην Αφρική, ενσωματώνοντας τους άνδρες της Wagner στις επίσημες κρατικές δομές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx