Στο Λουξεμβούργο ο Γεραπετρίτης για σύσκεψη των ΥΠΕΞ – Μεθαύριο οι ενταξιακές για Δυτικά Βαλκάνια

Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ

Στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεθαύριο ξεκινά η έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ – Αλβανίας, για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην ημερήσια διάταξη του αυριανού Συμβουλίου περιλαμβάνονται η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πέραν τούτων θα συζητηθούν, επίσης, οι εκλογές στη Γεωργία και τη Μολδαβία, η κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής και τη Βενεζουέλα, καθώς και οι σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Υπενβθυμιζεται ότι στην μεν Μολδαβία έχουν γενικές εκλογές αλλά και δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ, με αντιδράσεις σε αυτήν από ρωσόφωνους της Υπερδνειστερίας και τουρκόφωνους της Γκαγκαουζίας, ενώ όσον αφορά στη Γεωργία, η πρόεδρός της, ενώ εξελέγη με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, έχει μεταστραφεί και περιοδεύει σε ευρωπαϊκές χώρες “καταγγέλλοντας” την κυβέρνηση της Γεωργίας ως ρωσόφιλη.

Μετά την διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy. Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει στη Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Αλβανίας.

«Η Αλβανία θα είναι η πρώτη από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες που θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την αναθεωρημένη μεθοδολογία της διεύρυνσης, η οποία θα είναι μια κομβική στιγμή για τη χώρα αυτή των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουγγρικής προεδρίας.

Η πρώτη αυτή δέσμη των ενταξιακών κεφαλαίων αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, που πρέπει να επιλύσει η Αλβανία ως υποψήφια χώρα. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στην δικαστική εξουσία, σε ζητήματα ελευθερίας και ασφάλειας, στις δημόσιες προμήθειες, στην εκπόνηση έγκυρων στατιστικών, στην άσκηση οικονομικού ελέγχου και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ενόψει της συζήτησης για την ένταξη, συναντήθηκαν προχθές στη Βουδαπέστη οι πρωθυπουργοί  Ουγγαρίας και Αλβανίας. Στη συνάντηση, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ προ μηνός έστειλε κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς τη Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας έτσι στην αποσύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες, που μέχρι τον Αύγουστο θεωρούντο “πακέτο”.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας από αυτήν της Αλβανίας αναφέροντας ότι η ΕΕ «αδικεί τα Σκόπια». Η αποσύνδεση είναι αποτέλεσμα του βέτο της Βουλγαρίας, η οποία είχε συμφωνήσει να ενταχθεί η Αλβανία μόνον εφ΄ όσον άλλαζε το σύνταγμά της για ιστορικά, γλωσσολογικά και εθνικά ζητήματα που άπτονται των βουλγαρικών συμφερόντων, κάτι που τα Σκόπια δεν τήρησαν. Ζήτησαν να προβούν σε αλλαγές μόνον εφ΄όσον ενταχθούν και η ΕΕ αρνήθηκε, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι αλλαγές και δεν ισχύει το αντίστροφο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx