Στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα (upd)
14/10/2020Το Πεντάγωνο επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ μαζι με τον βοηθό του Πομπέο, Κλαρκ Κούπερ.
Η επίσκεψη του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο αρχικά συνδέθηκε από δημοσιογραφικές πληροφορίες με την έξοδο του Ορουτς Ρέις για έρευνες. Στο μεταξύ η ελληνική «κόκκινη γραμμή» μπαίνει στα έξι ναυτικά μίλια. Σε καμία περίπτωση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να κινηθούν, εάν το Oruc Reis δεν διαβεί αυτή τη γραμμή. Σε περίπτωση που προσεγγίσει τα έξι ναυτικά μίλια τότε θα υπάρξει κινητοποίηση προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη κίνηση. Ομως ο Πάιατ βρέθηκε εκεί λόγω της επίσκεψης του Κλακ Κούπερ.
Στην Αθήνα και στη Σούδα ο Κούπερ
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ (με αρμοδιότητα πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις) ήρθε στην Αθήνα και μετέβη το Πεντάγωνο μαζί με τον Πάιατ.
Εν συνεχεία θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφτεί τη ναυτική βάση της Σούδας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στην Ελλάδα, 14-18 Οκτωβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ».
Και στην Κύπρο
Εκτός από την Ελλάδα, ο Κλαρκ Κούπερ θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Πολωνία. Στην Κύπρο, ο κ. Κούπερ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Λευκωσία, για τη συνεργασία για την εκπαίδευση των κυπριακών Ένοπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν πρόσφατα να εντάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) και να προχωρήσουν στη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων.