Στο ΣΑ του ΟΗΕ το πόρισμα για δολιοφθορές πλοίων στα ΗΑΕ

Στο ΣΑ του ΟΗΕ το πόρισμα για δολιοφθορές πλοίων στα ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησαν από κοινού για τις «δολιοφθορές», τη 12η Μαΐου, τεσσάρων πλοίων στον Κόλπο, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από τις «δολιοφθορές» αυτές, που ερίζουν ότι έγιναν με ιρανικές θαλάσσιες νάρκες και είχαν στόχο να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις προσπάθειές της, με σκληρές κυρώσεις, να μειώσει τις ιρανικές εξαγωγές αργού στο μηδέν.

Αναμένεται να γίνει μια άτυπη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ στην αποστολή των ΗΑΕ για μια παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας που διενεργήθηκε από τις τρεις χώρες, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά ότι ενέχεται στη δολιοφθορά των τεσσάρων πλοίων, δύο υπό σημαία Σαουδικής Αραβίας, ενός υπό σημαία Νορβηγίας κι ενός ακόμη υπό τη σημαία των ΗΑΕ.

Η Σαουδική Αραβία έκανε λόγο για «επιθέσεις» οι οποίες απειλούν την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο. Οι «επιθέσεις» αυτές έγιναν στα χωρικά ύδατα των Εμιράτων, κοντά σε λιμάνι στο Φουτζέιρα. Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται αφότου η Ουάσινγκτον αποχώρησε μονομερώς τον Μάιο του 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που είχε συναφθεί το 2015.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι