Στο στόχαστρο του Τατάρ ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
22/04/2025
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, στα πασχαλινά μηνύματα που απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου Γεώργιος.
Με αφορμή το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου για το Πάσχα, στο οποίο καλεί τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα και τον κυπριακό Ελληνισμό να καταβάλουν προσπάθειες για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Κύπρο, ο Τατάρ έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» που διαστρεβλώνουν την Ιστορία και υπονομεύουν κάθε προοπτική διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης.
Ο Τατάρ δήλωσε ότι η ρητορική του Αρχιεπισκόπου στοχοποιεί τον τουρκοκυπριακό λαό με χαρακτηρισμούς όπως «σκληροί Τούρκοι» και εκφράσεις περί «απέλασης των Τούρκων», προσθέτοντας ότι «αποκαλύπτεται το σοβαρό επίπεδο μίσους και διακρίσεων».
Παράλληλα, ο Τατάρ επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο για την αναφορά του στον ΟΗΕ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν είναι σε θέση να πείσει την Τουρκία για μια δίκαιη λύση, διατηρώντας ίσες αποστάσεις και απαιτώντας συνεχώς νέες υποχωρήσεις από τους Ελληνοκύπριους. Σύμφωνα με τον Τατάρ, τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν κάθε προσπάθεια λύσης και οδηγούν στο αδιέξοδο.
Κριτική και στο μήνυμα Χριστοδουλίδη
Ο Ερσίν Τατάρ αντέδρασε και στο πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις αναφορές περί «στρατηγικής κατεδάφισης του τείχους κατοχής». Όπως υποστήριξε, οι δηλώσεις αυτές δεν συνιστούν έκκληση για λύση, αλλά απόπειρα να αποσιωπηθούν, όπως είπε, «τα εγκλήματα κατά του λαού μας και η επιδίωξη ηγεμονίας από την ελληνοκυπριακή ηγεσία».
Ο Τατάρ τόνισε πως το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει πλέον εξαντληθεί και δεν αποτελεί πλέον ρεαλιστική βάση επίλυσης του Κυπριακού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία δύο κρατών, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους υπογράμμισε πως, παρά τις δυσκολίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει παραιτηθεί από την αναζήτηση συμφιλίωσης, ωστόσο, «κανείς δεν μπορεί να αναμένει συμβιβασμούς σε ζητήματα που αφορούν το κράτος, την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά μας».
Κλείνοντας, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει σοβαρά το όραμα συμφιλίωσης που, όπως είπε, προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά και να στηρίξει τη σταθερότητα στην περιοχή με βάση αυτό το πλαίσιο.