Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπένετ – Τριμερής με Κύπρο, Ισραήλ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπένετ – Τριμερής με Κύπρο, Ισραήλ

Τριμερή σύνοδο κορυφής είχαν σήμερα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, όπου παρευρέθηκαν οι ηγέτες των τριών χωρών. Η Τριμερής έρχεται μία μέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού  Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ δεν επηρεάστηκε από την εκεί αλλαγή κυβέρνησης, καθώς με απόφαση του Μπένετ, η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν από τις ελάχιστες που δεν αναβλήθηκαν λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Οι Μπένετ-Μητσοτάκης επισήμαναν ότι η τριμερής συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία συμβάλλει ουσιαστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέτασαν επίσης τις νεότερες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την προοπτική του σχήματος 3+1 και τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής που έχουν την πολιτική βούληση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, εξετάστηκε η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, η πανδημία και η άμυνα. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Ισραήλ για την άμεση ανταπόκριση και την αρωγή προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το περασμένο καλοκαίρι, ενώ σημειώθηκε η σημασία της συνεργασίας και της συλλογικής αξιοποίησης μέσων και δυνατοτήτων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Συνάντηση με τον πρόεδρο

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου  ο Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Χέρτζογκ. Οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την εποικοδομητική συνεργασία που έχουν ως Δημοκρατίες με μακρά ιστορική διαδρομή στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Χέρτζογκ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έχουν αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και το επιχειρηματικό περιβάλλον, μετατρέποντάς την εκτός από ελκυστικό τουριστικό προορισμό και σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Παρακολουθήστε παρακάτω τις δημόσιες δηλώσεις των ηγετών:

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι