Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα αποφασίσει ποιους συμβιβασμούς θα κάνει

Οι ΗΠΑ πρέπει να παραδώσουν στην Ουκρανία "όσα υποσχέθηκαν", υποστηρίζει ο Στόλτενμπεργκ

Σε συμμαχία Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας εναντίον της Δύσης αναφέρθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνος, βίαιος και απρόβλεπτος «λόγω της υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών». Παράλληλα, μιλώντας στο BBC για το ουκρανικό ζήτημα, είπε ότι «κάποια στιγμή η Ουκρανία θα πρέπει να συμβιβαστεί σε κάποιος βαθμό».

Τόνισε ότι ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας και χαρακτήρισε τη συμμαχία ως «σύμπλευση αυταρχικών δυνάμεων».

«Η Κίνα στηρίζει τη ρωσική πολεμική οικονομία, παραδίδει βασικά στοιχεία στην αμυντική βιομηχανία και σε αντάλλαγμα η Μόσχα επενδύει το μέλλον της στο Πεκίνο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι δίνει τεχνολογία στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα, με αντάλλαγμα πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στο BBC μεταξύ άλλων και το εξής: «Ελπίζω πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία έως τον Ιούλιο, όμως ίσως η Ουκρανία χρειαστεί να κάνει κάποιου είδους συμβιβασμούς».

Επέμεινε επιπλέον ότι «ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνές της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα».

Αλλά προειδοποίησε επίσης πως «σε τελική ανάλυση η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει. Πρέπει να της δώσουμε τη δυνατότητα να βρεθεί σε μια θέση όπου θα επιτύχει πραγματικά ένα αποδεκτό αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο αρχηγός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Διευκρίνισε ότι δεν ζητεί από την Ουκρανία να κάνει τώρα τις παραχωρήσεις, αλλά ότι όλοι οι πόλεμοι μοιραία τελειώνουν με διαπραγματεύσεις και όλα τα κράτη πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία ώστε όταν έρθει εκείνη η στιγμή, αυτή να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη διαπραγματευτική θέση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι