Στόλτενμπεργκ: Πιστεύω ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτεμπεργκ: Συμφωνία για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως περιμένει ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας μόλις συγκληθεί ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου, απομακρύνοντας το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η Ουγγαρία έγινε η τελευταία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία. Μετά την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο την Τρίτη και την υπογραφή της επικύρωσης από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν χθες, Πέμπτη, μοναδικό βέτο απέμενε μέχρι πρόσφατα να ασκεί ο Όρμπαν, καθώς η αίτηση μιας χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί και από τα 31 μέλη της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν τον διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν αυτή την εβδομάδα πως υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας. “Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και όλους εμάς πιο ασφαλείς”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

“Το μήνυμα είναι πως το κοινοβούλιο θα υποστηρίξει στη συνέχεια την επικύρωση της σουηδικής ένταξης”, είπε ο Στόλτενμπεργκ. “Θα συγκληθεί και πάλι στα τέλη Φεβρουαρίου άρα θα πρέπει να περιμένουμε. Αλλά είμαι απολύτως βέβαιος και βασίζομαι στην Ουγγαρία πως η ένταξη της Σουηδίας θα επικυρωθεί μόλις το κοινοβούλιο συγκληθεί εκ νέου στα τέλη Φεβρουαρίου”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι