Στον γαστρονομικό τουρισμό επενδύει η Τουρκία με 2.200 πιάτα για 25 δισ. δολάρια το χρόνο
22/09/2024Η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει τα έσοδά της από τον γαστρονομικό τουρισμό, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2025.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων η Τουρκία ήδη λειτουργούν 41 σχολές μαγειρικής επί του συγκεκριμένου αντικειμένου, εκ των οποίων οι 16 στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη τη χώρα παράλληλα έχον ανοίξει 34 μουσεία “γαστρονομικής τέχνης” ενώ διοργανώνονται 340 γαστρονομικά φεστιβάλ σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικές, ώστε να έχει κίνητρο ο ταξιδιώτης να πάει και εκεί. Παράλληλα διοργανώνει προωθητικές εκδηλώσεις για την τουρκική κουζίνα στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία, στην Ισπανία και στον Καναδάς.
Σχολιάζοντας την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Τουρκία, ο Gurkan Boztepe, πρόεδρος του τουρκικού Gastronomy Tourism Association, είπε ότι «ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο γαστρονομικός τουρισμός έχει αρχίσει να κατέχει σημαντική θέση στη συνολική τουριστική στρατηγική της χώρας και έχει μεγάλες δυνατότητες». Όπως είπε η αναγνώριση της Γκαζιαντέπ (Σελεύκεια του Ταύρου) ως «Πόλης της Γαστρονομίας» από την UNESCO αύξησε περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Η επαρχία αυτή, στην νότια Τουρκία, έχει μεγάλη παραγωγή φιστικιών.
Ο Boztepe είπε ότι «στόχος μας είναι στο τέλος του έτους στον γαστρονομικό τουρισμό τα έσοδα βνα φτάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2025, να φτάσουν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο της να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον γαστρονομικό τουρισμό».
Πηγή: Anadolu