Στον Μακρόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της

Στον Μακρόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της

Συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα στο Παρίσι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά τη συνάντησή της με το Γάλλο πρόεδρο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στο «Χ»: «Ευχαριστώ τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την ανταλλαγή απόψεων πάνω στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα, στα θέματα της Συνόδου των χωρών του G7 και στη διάσκεψη για την ειρήνη για την Ουκρανία. Η στήριξή μας στην Ουκρανία παραμένει υπαρξιακή προτεραιότητα για την Ευρώπη, πάνω στην οποία συνεργαζόμαστε στενά».

Η συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουνίου, κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες, στη διάρκεια ενός δείπνου, θα κάνουν μια πρώτη συζήτηση για την επιλογή των προσώπων στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ (Πρόεδροι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας).

Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27-28ης Ιουνίου, κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν, με ειδική πλειοψηφία, ποιός θα αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής. Μέχρι στιγμής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά τις προθέσεις τους για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ασάφεια είναι ακόμα μεγαλύτερη από πλευράς του Γάλλου προέδρου, μετά την ήττα που υπέστη από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και την απόφασή του να κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Τα κουκιά

Για την προεδρία της Κομισιόν θα πρέπει να βρεθεί ένα πρόσωπο ικανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σύμφωνα με έναν άγραφο κανόνα ο νικητής των ευρωεκλογών μπορεί να διεκδικήσει πιο εύκολα το αξίωμα.

Το Λαϊκό Κόμμα βγήκε πρώτο κόμμα (189 έδρες στις συνολικά 720) και η υποψήφιά του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πριμοδοτείται για μια νέα θητεία, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες (135 έδρες) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (79 έδρες). Για την εκλογή απαιτούνται άνω των 361 ψήφων. Επίσης, πέρα από τα κομματικά κριτήρια, υπάρχουν και τα εθνικά, οπότε τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι