Στους δρόμους και οι Γάλλοι αγρότες, μετά τους Πολωνούς και τους Γερμανούς

Στους δρόμους και οι Γάλλοι αγρότες, μετά τους Πολωνούς και τους Γερμανούς
epa11103264 French farmers block the A9 highway during a demonstration in Nimes, Occitanie region of southern France, 25 January 2024. French farmers multiply actions to claim better payments and a fairer chair with the supermarkets. On 23 January, the Agriculture and Fisheries Council highlighted the importance of providing the conditions necessary to enable EU farmers to ensure food security sustainably and profitably, as well as ensuring a fair income for farmers. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Οι Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν λεωφόρους και πέταξαν κιβώτια με εισαγόμενα προϊόντα σήμερα, αξιώνοντας την ανάληψη επείγουσας δράσης για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τους κανονισμούς για την πράσινη μετάβαση και τις πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι κινητοποιήσεις, που ολοένα και διογκώνονται, μετατοπίζονται κοντύτερα στο Παρίσι.

Οι αγρότες έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις εδώ και 15 μέρες στα νότια της χώρας αλλά θα φτάσουν, όπως είπαν, στην πρωτεύουσα. «Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Αρνό Γκεγιό, ο επικεφαλής της ένωσης Jeunes Agriculteurs (Νέοι Αγρότες) σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να σταματούν την κυκλοφορία στο Παρίσι, από αύριο κιόλας.

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι περιφερειακές συνδικαλιστικές ενώσεις αγροτών κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο χρόνος πιέζει ακόμα περισσότερο τη γαλλική κυβέρνηση, διότι «υπάρχει κίνδυνος τα συνδικάτα να ξεφύγουν, εάν η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη», προειδοποίησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ένα σημείωμα που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κρίνοντας «πραγματικούς τους κινδύνους για διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Καθώς ο Ατάλ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικολογικής Μετάβασης και Οικονομίας με στόχο να ανακοινώσει αύριο συγκεκριμένες προτάσεις, οι αγρότες χρησιμοποίησαν δεμάτια από σανό και τρακτέρ για να αποκλείσουν κεντρικές λεωφόρους κατά μήκος της Γαλλίας, της μεγαλύτερης αγροτικής παραγωγού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μας βάζουν όλο και πιο πολλούς κανόνες, μας ζητούν πάντα όλο και περισσότερα και κερδίζουμε όλο και λιγότερα. Δεν μπορούμε να ζούμε από τη δουλειά μας πλέον», δήλωσε ο 60χρονος Ζαν Ζακ Πεσκερέλ από το συνδικάτο Calvados Coordination Rurale.

Κιβώτια με ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια, που σύμφωνα με μια ομάδα αγροτών ήταν εισαγόμενα, διασκορπίστηκαν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Α7, που συνδέει και τη Μασσαλία και τη Λυόν, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας αντίστοιχα.

Οι αγρότες οργάνωσαν 77 μπλόκα σχεδόν παντού στη Γαλλία, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της ένωσης FNSEA. Στην περιοχή της Ιλ ντε Φρανς η FNSEA και οι Jeunes agriculteurs κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν αύριο «στους μεγάλους οδικούς άξονες περιμετρικά της πρωτεύουσας».

«Η εξέλιξη θα καθοριστεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ας κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η παράλυση της χώρας», εκτίμησε ο Αρνό Γκεγιό των “Νέων Αγροτών”.

Η πανίσχυρη αγροτική ένωση FNSEA αργά χθες το βράδυ παρέδωσε στην κυβέρνηση έναν κατάλογο αιτημάτων, όπου το κυριότερο είναι η σωστή εφαρμογή ενός νόμου που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις τιμές παραγωγού και που δεν τηρείται, ενώ τα σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύονται την κρίση.

Επιπλέον, το συνδικάτο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των φοροαπαλλαγών στο ντίζελ για τα αγροτικά οχήματα, της άμεσης καταβολής των γεωργικών επιδοτήσεων από την ΕΕ, των εγγυήσεων στις αποζημιώσεις ασφάλισης που σχετίζονται με την υγεία και το κλίμα και της άμεσης βοήθειας στους οινοπαραγωγούς και τα αγροκτήματα βιολογικών προϊόντων. «Χρειάζονται επειγόντως απαντήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του FNSEA Αρνό Ρουσό.

Στη φωτογραφία αγρότες κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο Α9 στην Νίμ (100 χλμ. από τη Μασσαλία) ζητώντας καλύτερες τιμές παραγωγού αλλά και καλύτερες διαπραγματεύσεις με τα σούπερ μάρκετ. Πριν από δύο ημέρες η Επιτροπή Γεωργίας και Αλιείας της Γαλλίας τόνισε την σημασία να ενισχυθούν οι αγρότες της ΕΕ τόσο για να έχουν επαρκή παραγωγή, όσο και για να βγάζουν ένα δίκαιο εισόδημα.

Οι Γερμανοί αγρότες διαμαρτύρονται για τη μείωση των επιδοτήσεων και το ντίζελ, αλλά και τις τιμές των προϊόντων τους, ενώ οι Πολωνοί κυρίως για τον “πόλεμο” από τις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι