Στρατιωτικό σύμφωνο Ιταλίας με τον αλ Σαράζ στη Λιβύη

Στρατιωτικό σύμφωνο  Ιταλίας με τον αλ Σαράζ στη Λιβύη

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, τεχνικής φύσεως, υπέγραψαν στη Ρώμη οι υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας και της Λιβύης. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας  Λορέντσο Γκουερίνι δήλωσε ότι «η προσπάθεια της Ιταλίας στοχεύει πρώτα απ’ όλα στη στήριξη της διαδικασίας για τη σταθεροποίηση της Λιβύης».

Η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση υπαξιωματικών του λιβυκού στρατού, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Λιβύη. Παράλληλα, θα συνεχιστεί «η στήριξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων της ακτοφυλακής της Τρίπολης με την παροχή κάθε αναγκαίας βοήθειας», όπως είπε ο Ιταλός υπουργός άμυνας.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης η λεπτομερής προετοιμασία της συμφωνίας αυτής διήρκεσε πολλούς μήνες, ενώ εκτός από όλους τους άλλους τομείς δίδεται ιδιαίτερο βάρος και στην δραστηριότητα καθαρισμού ναρκοθετημένων πεδίων, σε συνεργασία με άνδρες και γυναίκες του ιταλικού στρατού. Ουσιαστικά, διευρύνεται η διμερής συνεργασία που είχε υπογραφεί το 2013.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο αλ Σαράζ προσπαθεί με αυτή την συμφωνια να αναμίξει περισσότερο τους Ευρωπαίους μέσω των Ιταλών για να μην στηρίζεται αποκλειστικά στην Τουρκία, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι υπάρχει συνεργασία Ιταλίας και  Τουρκίας. Η Ιταλία, από πλευράς της, προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην πρώην αποικία της και να δώσει το “παρών” τόσο στις επιχειρηματικές εργασίες ανοικοδόμησης όσο και στη διαχείριση των καυσίμων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx