Στρατιωτικοί των ΗΠΑ έφθασαν στην Κολομβία

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι Κολομβιανοί φαίνεται να αναδύονται από την κατάσταση του σοκ που προκάλεσε η πανδημία και στρέφονται στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις ειδήσεις τις τελευταίες ημέρες είναι η απότομη ανακοίνωση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπογκοτά στις 28 Μαΐου για μια επικείμενη πρόσθετη ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Κολομβία (δίνοντας ειδοποίηση λιγότερο από μία εβδομάδα για την άφιξή τους – επρόκειτο να φτάσουν την 1η Ιουνίου).

Τουλάχιστον 50 μέλη του εθνικού Κογκρέσου από εννέα πολιτικά κόμματα έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντουκέ Μάρκεζ τη Δευτέρα, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με την ανάπτυξη τουλάχιστον 50 στρατιωτικών των ΗΠΑ στην κολομβιανή επικράτεια. Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί από το Υπουργείο Άμυνας, τα στρατεύματα θα παρέχουν βοήθεια στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Το έγγραφο που απεστάλη στην Προεδρία έχει δύο συγκεκριμένα αιτήματα. Το πρώτο ζητά από την κυβέρνηση «να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ενημερώθηκε η κοινή γνώμη μέσω δελτίου τύπου από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, σχετικά με την παρουσία στρατευμάτων της στην εθνική επικράτεια και όχι μέσω δήλωσης της κολομβιανής κυβέρνησης. ”

Το δεύτερο βασίζεται σε όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Κογκρέσου της Δημοκρατίας, Γερουσιαστής Λίντιο Γκαρσία, όταν ρώτησε γιατί η εκτελεστική εξουσία δεν ζήτησε από το Νομοθετικό Συμβούλιο άδεια να επιτρέψει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος, όπως απαιτείται από το Κολομβιανό Σύνταγμα.

«Υποβάλετε μια έκθεση στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατόν, εξηγώντας λεπτομερώς τη φύση, τους στόχους και τις συνθήκες της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας, ώστε να μπορεί να υποβληθεί για εξέταση», λέει η επιστολή που εστάλη στην Προεδρία.

Στρατιωτική βοήθεια ή βλέμμα στην κοντινή Βενεζουέλα;

Η «στρατιωτική βοήθεια», όπως έχει αποκληθεί, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και, σύμφωνα με τη Νότια Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που παρέχεται στήριξη αυτού του είδους σε μια συμμαχική χώρα στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

«Η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας για στρατιωτικά θέματα για αρκετές δεκαετίες (…). Δεν θα υπάρξει διέλευση ξένων στρατευμάτων ή συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται αποκλειστικά από κολομβιανά στρατεύματα», ισχυρίστηκε ο υπουργός Άμυνας Κάρλος Τρουχίλο.

  "Έφυγε" ο σκηνοθέτης Ερρίκος Ανδρέου – Πένθος για τη Νόρα Βαλσάμη

Ωστόσο, αρκετοί στο Κογκρέσο αμφισβήτησαν μια τέτοια βοήθεια, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες απειλές της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο. Λέγεται ακόμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη εξήγηση για την απόφαση αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Κολομβία αυτή τη στιγμή.

Ο υπουργός Άμυνας Κάρλος Χολμς Τρουχίλο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αποσταλούν συνολικά 52 στρατιώτες και ότι θα συμβούλευσουν και θα εκπαιδεύσουν τον κολομβιανό στρατό στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών, χωρίς να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η κίνηση προκάλεσε πολιτική καταιγίδα και ο Τρουχίλο κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας για να εξηγήσει γιατί δεν ζήτησε τη γνώμη του Κογκρέσου.

Η εφημερίδα El Tiempo δήλωσε ότι 48 στρατιωτικοί προσγειώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ ο Τρουχίλο είχε αναφέρει την Τρίτη ως ημερομηνία άφιξης.

Οι στρατιώτες θα περάσουν πρώτα δύο εβδομάδες σε καραντίνα Covid-19, δήλωσε ο υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών τους στην Κολομβία, ορισμένα από τα στρατεύματα αναμένεται να παραμείνουν στην Μπογκοτά, ενώ άλλα θα αναπτυχθούν σε περιοχές στο νότο, βορειοανατολικά και στο κέντρο που πλήττονται από βία, διαφθορά, παράνομες ένοπλες ομάδες και οργανωμένο έγκλημα.

Παραβίαση του Συντάγματος

Σε ξεχωριστή δράση, οι γερουσιαστές της αντιπολίτευσης Ιβάν Σέπεδα και Αντόνιο Σανγκίνο ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν πειθαρχική καταγγελία εναντίον του Ύπατου Αρμοστή για την Ειρήνη για παραβίαση του Συντάγματος και μη συμμόρφωση με την εφαρμογή των Ειρηνευτικών Συμφωνιών.

Οι γερουσιαστές αμφισβήτησαν την εξωτερική πολιτική του Κολομβιανού Προέδρου Ιβάν Ντουκέ Μάρκεζ την Τρίτη (2 Ιουνίου), μετά την άφιξη των πρώτων αμερικανικών στρατευμάτων στην χώρα, καθώς και την εχθρική θέση της κυβέρνησης κατά της Κούβας, ενός από τα εγγυητικά έθνη των ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Κολομβίας και των ανταρτών του FARC-EP.

«Ποτέ πριν η Κολομβία δεν ήταν τόσο υποτακτική στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών (όσο είναι σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση εξυπηρετεί την πιο αντι-δημοφιλή εξωτερική πολιτική στον κόσμο, μια πολιτική που έχει διαταχθεί από τις πιο ριζοσπαστικές και ακραίες φατρίες του Λευκού Οίκου», δήλωσε ο γερουσιαστής Ιβάν Σέπεδα.

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Κούβα και καταδίκασε την εχθρική στάση της εθνικής εκτελεστικής εξουσίας έναντι του νησιωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι είναι εγγυητής των ειρηνευτικών συμφωνιών. Απέρριψαν επίσης την ψήφο του Ντουκέ υπέρ της διατήρησης του παράνομου οικονομικού, χρηματοοικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού των ΗΠΑ εναντίον του κουβανικού λαού.

  Γιάννης Μαντζουράνης: "Συνέπεια στο ψέμα έχει ο Μητσοτάκης"

Οι βουλευτές κατήγγειλαν επίσης την υπουργό Εξωτερικών, Κλαούντια Μπλουμ, και τον Ύπατο Αρμοστή για την Ειρήνη, Μιγέλ Κεμπάλλος, για την παρεμπόδιση της εφαρμογής των Ειρηνευτικών Συμφωνιών που υπογράφηκαν το 2016.

«Η Κούβα είναι εγγυήτρια της ειρήνης στην Κολομβία. Η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται στο πλευρό των πιο αντιδημοκρατικών και ολοκληρωτικών δυνάμεων στο διεθνές φάσμα. Δίπλα στις κυβερνήσεις του Τραμπ και του Μπολσονάρο. Αυτή η επαίσχυντη θέση πρέπει να σταματήσει », είπε ο Σέπεδα.

Καταγγελία στην εισαγγελία

Τέλος, τόσο ο Σέπεδα όσο και ο Σανγκίνο θα υποβάλουν πειθαρχική καταγγελία στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Έθνους εναντίον του Σεμπάγιος για παραβίαση του Συντάγματος και μη συμμόρφωση με την εφαρμογή των Συμφωνιών, οι οποίες είναι εγγυημένες από το διεθνές δίκαιο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι