Συγκλονισμένοι Μακρόν και Τζόνσον από το ναυάγιο με μετανάστες

Συγκλονισμένοι Μακρόν και Τζόνσον από το ναυάγιο με μετανάστες

Τουλάχιστον 31 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μάγχη γεγονός που πυροδότησε τις αντιδράσεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ ζήτησε και την άμεση ενίσχυση των μέσων της Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο μάλιστα για «έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμοδίων για τη μεταναστευτική πρόκληση και δηλώνει ότι θα γίνουν όλα για να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «Συγκλονισμένος και σοκαρισμένος» από το γεγονός.

«Θέλω απλώς να πω ότι είμαι σοκαρισμένος και συγκλονισμένος και λυπάμαι βαθύτατα για την απώλεια ζωών που βλέπω στη Μάγχη» είπε, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Η καταστροφή αυτή υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο διάπλους της Μάγχης κατ’ αυτόν τον τρόπο» συνέχισε, καλώντας μάλιστα τη Γαλλία να κάνει περισσότερα για να αποθαρρύνει τους διακινητές να επιχειρήσουν αντίστοιχες παράνομες διελεύσεις.

Ο Τζόνσον συγκάλεσε μάλιστα και έκτακτη σύσκεψη της διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων. Δήλωσε στο SkyNews ότι «Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ορισμένους εταίρους μας, ιδίως τους Γάλλους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, όμως καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και αυτό που θέλουμε τώρα είναι κάνουμε περισσότερα μαζί».

Τί είπε ο Γάλλος υπουργός

Για το συμβάν τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Ντερμανέν που είπε ότι τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα ως ύποπτοι για διακίνηση, έχοντας «άμεση σχέση» με το ναυάγιο που οδήγησε στους 31 θανάτους. «Θέλω εδώ να πω ότι οι πρώτοι υπεύθυνοι αυτής της επονείδιστης κατάστασης είναι οι διακινητές», πρόσθεσε.

Έκανε έκκληση για «διεθνή συντονισμένη πολύ σκληρή απάντηση» απέναντι σε αυτό το δράμα «που μας επηρεάζει όλους». Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται πέντε γυναίκες και ένα ανήλικο κοριτσάκι. Όσον αφορά το ρόλο της Βρετανίας τόνισε ότι οι αρχές των δύο κρατών βρίσκονται σε καθημερινή επαφή μεταξύ τους, ενώ υπογραμμίστηκε και η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία. Κλείνοντας δήλωσε ότι πρόκειται σαφώς για την «χειρότερη τραγωδία (με μετανάστες) που έχουμε δει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι