Συγκρούσεις στη Γαλλία για το νόμο “μη φωτογράφισης” αστυνομικών

Συγκρούσεις στη Γαλλία για το νόμο “μη φωτογράφισης” αστυνομικών

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι, όπου διαδήλωσαν χιλιάδες Γάλλοι κατά του νέου νομοσχεδίου που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.  Οι διαδηλωτές (μεταξύ αυτών και πανό της Monde, της Express και του Paris Match) καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και την ενημέρωση του πολίτη και δεν βοηθά στον έλεγχο των αστυνομικών που παρεκτρέπονται.

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις έγιναν και στο Μπορντό, στη Λιόν, στο Στρασβούργο, στη Μασσαλία, στην Γκρενόμπλ, στο Κλερμόν-Φεράν και σε άλλες πόλεις. Στη Λιλ, περίπου 1.000-1.500 διαδηλωτές, με επικεφαλής τη δήμαρχο Μαρτίν Ομπρί, συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση».

Στο Μονπελιέ, οι περίπου 4-5.000 διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί – αυτή είναι η προτεραιότητα». Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν και για το νέο σκάνδαλο αστυνομικής βίας, με θύμα έναν μαύρο μουσικό  παραγωγό που δάρθηκε από αστυνομικούς.

Συνολικά διαδήλωσαν 135.000 άτομα σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας που ανέφερε ότι  37 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων, κυρίως στο Παρίσι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι