Συμφωνία Βρετανών – Ισπανών για το Γιβραλτάρ – Και μαζί και χώρια

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Λάγια ανακοίνωσε σήμερα ότι το Λονδίνο και η Μαδρίτη κατέληξαν σε «μια κατ’ αρχήν συμφωνία σχετικά με το Γιβραλτάρ, η οποία θα επιτρέψει να συνεχισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορα ανάμεσα στην Ισπανία και τον βρετανικό θύλακα», ο οποίος βρίσκεται στο νότο της Ιβηρικής χερσονήσου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το βρετανικό αυτό Υπερπόντιο Έδαφος θα παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα ανήκει παράλληλα και στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, ακολουθώντας και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ζώνη Σένγκεν εγγυάται της ελευθερία μετακίνησης μεταξύ των 26 ευρωπαϊκών κρατών χωρίς έλεγχο διαβατηρίων. «Η συμφωνία Σένγκεν εφαρμόζεται στο Γιβραλτάρ στις σχέσεις του με την Ισπανία, πράγμα που επιτρέπει να καταργηθούν οι έλεγχοι ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ισπανία», δήλωσε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ.

Η Μαδρίτη και το Λονδίνο διαπραγματεύονταν και πώς θα αστυνομεύουν τα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ισπανία και το Γιβραλτάρ. Η συμφωνία δεν είναι ακόμη επίσημη και δεν αγγίζει διόλου το ακανθώδες ζήτημα της κυριαρχίας στην περιοχή, η οποία παραδόθηκε το 1713 από τους Ισπανούς στους Άγγλους. Η Ισπανία ζητεί έκτοτε μονίμως να αρθεί η βρετανική κυριαρχία στο βράχο του Γιβραλτάρ όπου ζουν 34.000 πολίτες, οι μισοί από τους οποίους ουσιαστικά ζουν στην Ισπανία πλέον και πηγαινοέρχονται στο Γιβραλτάρ σε καθημερινή βάση για να εργασθούν. Οι πολίτες του Γιβραλτάρ στο δημοψήφισμα που έγινε εκεί το 2016, τάχθηκαν σε ποσοστό 96% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μόλις το 4% ήταν υπέρ του Brexit.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι