Συνεχίζει με σκοπιμότητα τον χαβά της για επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα, η Τουρκία
20/06/2020Την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει διάλογο με την Ελλάδα επανέλαβε για δεύτερη φορά σε 24 ώρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που “βάζει στη μέση” και την Ιταλία ως υποτιθέμενο μεσολαβητή, δημιουργώντας εντυπώσεις ότι τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα ενός κράτους είναι προς διαπραγμάτευση.
Λίγες ώρες μετά τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο Τσαβούσογλου επανήλθε στο ίδιο πνεύμα μιλώντας σε φόρουμ για τον τουρισμό το Σάββατο.
Ο Τούρκος υπουργός εμφανίζεται δε ως ο διαλλακτικός αδικημένος της όλης υπόθεσης, επειδή προφανώς από παντού εισπράττει το μήνυμα “βρείτε τα με την Ελλάδα” και κατά συνέπεια δημιουργεί την εικόνα του πρόθυμου να… συζητήσει τα κατοχυρωμένα απο διεθνείς και διμερείς συνθήκες σύνορά μας:
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», είπε. “Κι αφου δεν καταλαβαίνουν από λόγια, τους το λέμε και με έργα. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».
Αλλά και για τη Λιβυη παρουσιάζεται ως ο δικαιος μουφτής της Μεσογείου που όμως δεν εισακούγεται:
«Λένε για τη Λιβύη. Μα ο Χάφταρ δεν άκουσε καμία έκκληση που του έγινε. Ήταν καταδικασμένος να ηττηθεί. Είχε την ευκαιρία για μια πολιτική λύση, αλλά την έχασε και αυτή».
Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λογω της παρουσίας του Ιταλού υπουργου Εξωτερικών στην Τουρκία, είχε πει για την Ελλάδα ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί».
«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο» προσέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναμένοντας την κατανόησή μας να κόψουμε κάτι από τα εδάφη μας με “κουλτούρα διαμοιρασμού”….