Συνεχίζει το φονικό του έργο ο κορονοϊός… Οι εξελίξεις της πανδημίας

Νέα κατολίσθηση στην Κόρινθο – Ξανάκλεισε ο Ισθμός

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 22 την προηγουμένη, τα 13 από τα οποία εντοπίστηκαν στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, έξι ήταν «εισαγόμενα» — κατά τον όρο τον οποίο χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό — ενώ δύο εντοπίστηκαν στην πόλη Νταλιάν (επαρχία Λιαονίνγκ, βορειοανατολικά).

Ακόμη, εντοπίστηκαν 43 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, από 31 την προηγουμένη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνει. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 83.750 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Γερμανία

Ακόμη δέκα ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 815 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει πλέον τους 9.111 νεκρούς επί συνόλου 204.183 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 718 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 8.438 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό άνευ προηγουμένου, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ως εδώ να φθάνει έτσι τους 41.908 νεκρούς επί συνόλου 370.712 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ έχει τονίσει ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν όσων έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Κολομβία

Την ίδια ώρα οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι κατέγραψαν 315 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, αριθμό ρεκόρ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του Μαρτίου. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά σχεδόν 53% σε σχέση με τους 206 θανάτους που καταγράφονταν κατά μέσον όρο την περασμένη εβδομάδα. Το ένα τρίτο των θανάτων καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Μπογοτά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INS).

Μπροστά στη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ενισχύονται τα μέτρα περιορισμού στην Μπογοτά, όπου τα νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα του κορεσμού με το ποσοστό της πληρότητας των κλινών τους να έχει ξεπεράσει το 91%. Η Κολομβία των 50 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει ως εδώ 7.688 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 226.373 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Αίγυπτος

Άλλοι 40 άνθρωποι προσετέθησαν στα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού στην Αίγυπτο το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας σε 4.480 συνολικά τους θανάτους στη χώρα εξαιτίας της COVID-19. Παράλληλα, καταγράφηκαν 668 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 90.413 περιπτώσεις.

Βολιβία: Αναβολή εκλογών λόγω κορονοϊού

Η εκλογική επιτροπή της Βολιβίας, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αποφάσισε να αναβληθεί η διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών για την 18η Οκτωβρίου από την 6η Σεπτεμβρίου, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό. Θα υπάρχουν «καλύτερες συνθήκες» την ημερομηνία αυτή, εξήγησε το TSE, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ABI. Αντίθετα με το παρελθόν, δεν υπήρξε διαβούλευση ούτε με τα κόμματα, ούτε με το κοινοβούλιο προτού ανακοινωθεί η απόφαση.

Είχαν πάντως υπάρξει εκκλήσεις να αναβληθούν οι εκλογές, καθώς η πανδημία αναμένεται να φθάσει στην κορύφωσή της τους προσεχείς μήνες στη χώρα των Άνδεων. Ως προχθές Τετάρτη στη Βολιβία καταγράφονταν 2.328 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 64.000 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες και περί το ένα τρίτο των μελών της κυβέρνησής της έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, την ώρα που το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του κορεσμού ενώ γραφεία τελετών και νεκροταφεία δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από εκείνες στις οποίες ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες είχε ανακηρύξει την τέταρτη νίκη του, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία. Αλλά η αντιπολίτευση αρνήθηκε να δεχθεί το αποτέλεσμα, ακολούθησαν εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων και ταραχών και εντέλει, μετά την εγκατάλειψή του από τις δυνάμεις ασφαλείας και κατ’ απαίτηση του στρατού, ο Μοράλες παραιτήθηκε και εξορίστηκε, ενώ η Άνιες, ως τότε γερουσιαστής, ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος.

Ο Μοράλες, στον οποίο το TSE απαγόρευσε να διεκδικήσει έδρα στη Γερουσία — είχε ήδη από πέρυσι ξεκαθαρίσει δεν θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία ξανά — έκρινε από την Αργεντινή, τη χώρα όπου ζει εξόριστος και του έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο, ότι η αναβολή των εκλογών «το μόνο» που θα κάνει θα είναι να «βλάψει τον λαό», ενώ κατηγόρησε τη μεταβατική κυβέρνηση — την αποκαλεί de facto — ότι με τους χειρισμούς της άφησε την κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» και μπροστά στο φάσμα της επικείμενης νέας ήττας της προσπαθεί απλά «να κερδίσει χρόνο». Αυτή είναι η δεύτερη αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που κανονικά θα διεξάγονταν την 3η Μαΐου. Ο πρόεδρος του TSE Σαλβαδόρ Ρομέρο είπε ότι η απόφαση αυτή έχει σκοπό την προστασία «της υγείας» των Βολιβιανών, αλλά και την καλύτερη διεξαγωγή της διαδικασίας, αφού θα είναι ευκολότερη η ψήφος των αποδήμων και η έλευση ξένων αποστολών παρατηρητών.

Η Άνιες, η οποία θα είναι υποψήφια για την προεδρία στις εκλογές, διαβεβαίωσε ότι αποδέχεται τη νέα ημερομηνία. Στόχος της μεταβατικής κυβέρνησής της είναι η «οικονομική αναγέννηση», η επιτυχία του «αγώνα» εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού και η «εδραίωση της δημοκρατίας», ανέφερε μέσω Twitter. Την «πλήρη υποστήριξή του» στην απόφαση εξέφρασε επίσης ο Κάρλος Μέσα, πρώην πρόεδρος και υποψήφιος τόσο στις περσινές όσο και στις φετινές εκλογές. Ο Λουίς Άρσε, ο υποψήφιος του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, κατά δημοσκοπήσεις. Στις εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν νέο αρχηγό του κράτους, νέο αντιπρόεδρο, καθώς και τα 36 μέλη της Γερουσίας και τα 120 μέλη της Βουλής. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, θα διεξαχθεί την 29η Νοεμβρίου, κατά το νέο χρονοδιάγραμμα του TSE.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version