Συνεχίζεται η διάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για το AstraZeneca

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Συνεχίζεται με έντονο προβληματισμό (από τις 19:00 που άρχισε) η διάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ, μετά την αλλαγή πλεύσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος τελικά συμπέρανε ότι «ναι, οι θρομβώσεις φαίνεται πως είναι όντως παρενέργεια το εμβολίου, αλλά σπανιότατη».

Πολλές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει πάντως να μη χορηγούν το εμβόλιο σε νεότερους των 55 ή των 60 ενώ η Βρετανία (που για πολλούς λόγους υποστήριζε φανατικά το εμβόλιο της Οξφόρδης ένα μήνα τώρα) ανακοίνωσε αίφνης  ότι αναζητεί άλλο εμβόλιο για τους νέους κάτω των 30 ετών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και που δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν αν προσβληθούν από κορονοϊό. Αλλά και η ίδια η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι σταματά (προς το παρόν τουλάχιστον) την κλινική έρευνα σε μικρά παιδιά.

Οι Βρετανοί εν ολίγοις κάνουν μεταβολή και ουσιαστικά συμφωνούν πως ναι μεν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών, αλλά ζυγίζουν από σήμερα το ρίσκο και τα οφέλη ανάλογα με την ηλικία. Αν δηλαδή κάποιος δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν είναι πιθανό ότι θα αποβιώσει από τις επιπλοκές του κορονοϊού, τότε  δεν συντρέχει και λόγος να εκτεθεί στον έστω σπανιότατο κίνδυνο  της θρόμβωσης.

Το Βέλγιο επισης ανακοίνωσε ήδη ότι προς το παρόν δεν θα χορηγεί το εμβόλιο στους κάτω των 55 ετών και η Εσθονία στους κάτω των 60. Η Γερμανία ήδη είχε σταματήσει σε πολλά κρατίδια να εμβολιάζει νεότερους των 60 ετών. Οι Σουηδοί επίσης αποφάσισαν να μην το χορηγούν σε άτομα κάτω των 65 ετών. Άλλες χώρες (όπως η Ελλάδα) που δεν έχουν εμβόλια  διαφορετικών εταιριών και περιθώριο επιλογής, κρατούσαν έως τώρα τουλάχιστον, διαφορετική στάση.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του, είπε ότι τον προβληματίζει η σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες η συζήτηση και η πολυφωνία για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι