Ελεύθερη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας – Θύελλα με την παραίτηση Τζόνσον

Γιατί συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας

Συνελήφθη για υποθέσεις διαφθοράς η Νίκολα Στέρτζον, η τέως πρωθυπουργός της Σκωτίας. Συγκεκριμένα, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για τα οικονομικά του κόμματος SNP και την κατασπατάληση 600.000 λιρών. 

Υπενθυμίζεται πως η Στέρτζον παραιτήθηκε τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο ο σύζυγός της είχε συλληφθεί για την ίδια υπόθεση.  Η Αστυνομία της Σκωτίας ανέφερε ότι η πρώην αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) – η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της νωρίτερα το 2023 μετά από οκτώ χρόνια στο αξίωμα αυτό – αφέθηκε η ελεύθερη, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο σύζυγος της Στέρτζον, Peter Murrell, υπήρξε πρώην διευθύνων σύμβουλος του κόμματος και είχε συλληφθεί τον Απρίλιο μαζί με τον πρώην ταμία του κόμματος, Colin Beattie, για το ίδιο οικονομικό σκάνδαλο. Τότε και οι δύο επίσης είχαν αφεθεί ελεύθεροι, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα η αστυνομία της Σκωτίας ξεκίνησε τη σχετική έρευνα με την ονομασία Operation Branchform το 2021. Η έρευνα συνδέεται με τη σπατάλη περίπου 600.000 λιρών που συγκεντρώθηκαν από υποστηρικτές του κόμματος και προορίζονταν για την εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί

Στα εσωτερικά της Μεγάλης Βρετανίας η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από το βουλευτικό αξίωμά του συνεχίζει να δίνει το στίγμα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες μέρες, με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer, να ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών και τις διχόνοιες στις τάξεις των κυβερνώντων Τόρις να βαθαίνουν.

«Αυτή η φαρσοκωμωδία πρέπει να τελειώσει. Οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν μια χαοτική κυβέρνηση των Τόρις και έναν αδύναμο πρωθυπουργό τον οποίο κανείς δεν ψήφισε», έγραψε στο twitter ο Starmer. Ο Sunak «πρέπει να προκηρύξει εκλογές και να αφήσει τον λαό να εκφραστεί για τα 13 χρόνια αποτυχίας των Συντηρητικών», πρόσθεσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζήτησαν επίσης πρόωρες εκλογές.

Ο Τζόνσον ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο μετά από μια σειρά σκανδάλων, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (9/6) ότι παραδίδει την έδρα του ως βουλευτής. Άλλοι δύο βουλευτές, στενοί του σύμμαχοι, παραιτήθηκαν επίσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο Τζόνσον έδινε μάχη για το πολιτικό του μέλλον καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική έρευνα για το αν παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν δήλωσε ότι είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

«Είναι πολύ λυπηρό που αποχωρώ από το κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν.
Με αναγκάζει μια χούφτα ανθρώπων, που δεν έχουν αποδείξεις για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και χωρίς την έγκριση ακόμη και των μελών του Συντηρητικού κόμματος και, πολύ περισσότερο, του εκλογικού σώματος» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι