Συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ μας μαλώνει που λέμε Κωνσταντινούπολη αντί Istanbul
09/09/2020Φοβάται ατύχημα αλλά όχι πόλεμο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ένας όχι τυχαίος Νορβηγός πολιτικός, που ειρωνεύεται παράλληλα την Ελλάδα και τηρεί ίσες αποστάσεις στο ελληνοτουρκικό ζήτημα. Πρόκειται για τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και επί σειρά ετών συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας και νυν Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σε συνέντευξή του ειρωνικά και σχεδόν απελπισμένος λέει… για τα κατά τη γνώμη του χάλια μας:
«Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι οι Έλληνες εκείνοι που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο και τα ύδατα, ενώ οι Έλληνες ακόμη θρηνούν την απώλεια της Κωνσταντινούπολης (σ.σ. την αναφέρει ως Istanbul) και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να την λένε Κωνσταντινούπολη. Σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε!»
«Σπάνια δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο ο ένας του άλλου», λέει. «Αυτό είναι σχετικά σοβαρό. Είναι περισσότερο έντονο απ΄ό,τι παλαιότερα», λέει ο Μπαρθ Έιντε που υπήρξε μέχρι το 2017 Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο και έχει θητεύσει επιπλέον Υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Στόλτενμπεργκ, στη Νορβηγία.
Στη συνέχεια δείχνει ότι το ΝΑΤΟ έχει να ασχοληθεί με ένα σωρό σπουδαία πράγματα και το μόνο που του έλειπε είναι το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά:
«Δεν νομίζω ότι τα δύο μέρη βρίσκονται στο χείλος του πολέμου, αλλά είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση, ώστε έχουν εμπλακεί διεθνώς μεγάλοι παίκτες σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πράγματα», λέει. «Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ, διότι πρόκειται περί δύο ΝΑΤΟϊκών χωρών. Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε δύο χώρες του ΝΑΤΟ που παραβιάζουν η μία τον εναέριο χώρο της άλλης. Με αυτή την έννοια, είναι ένα ζήτημα δύσκολο για το ΝΑΤΟ. Κυρίως διότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για το ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή, όπως η Λιβύη, η μάχη εναντίον του ISIS και ούτω καθεξής. Και θα ήθελε κανείς να το αποφύγει αυτό» προσθέτει.
«Υπάρχει ανησυχία και στην ΕΕ, καθώς η μια χώρα είναι κράτος – μέλος της, η Ελλάδα, και η άλλη είναι μια χώρα με την οποία η ΕΕ έχει ειδική συμφωνία για το προσφυγικό -συμφωνία με την οποία δεν επιτρέπεται να εισέλθουν πρόσφυγες στην Ευρώπη», λέει.
«Υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι αναμένεται πόλεμος. Δεν το πιστεύω. Περισσότερο ανησυχώ για ατυχήματα, όπως τυχόν εναέρια σύγκρουση δύο μαχητικών αεροσκαφών, ή δύο πλοίων, τόσο σοβαρά ώστε να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει προϊστορία και παλιά συναισθήματα σε όλο αυτό. Εδώ οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι οι Έλληνες που κάνουν παραβιάσεις, και οι Έλληνες ακόμη θρηνούν την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, όπως εξακολουθούν να την αποκαλούν. Σ᾽ αυτό το επίπεδο είμαστε!» προσθέτει.
«Πιστεύω ότι δύσκολα θα δοθεί μια μόνιμη λύση, γιατί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν να λυθεί ο κόμπος με την Κύπρο, μόνον έτσι θα αποκλειόταν να ξανασυμβεί αυτό», λέει.