Σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας: Βρετανική ανησυχία για τις εξελίξεις
06/04/2021Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ακλόνητη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε μια ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού. «Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι μπροστά σε αυτήν την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα και χαιρέτισε την προσέγγιση της Ουκρανίας», προσθέτει η ανακοίνωση.
Ζελένσκι και Τζόνσον θα «συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους με τους διεθνείς εταίρους τους προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση». Λίγο μετά τη συνομιλία τους, ο Ουκρανός πρόεδρος με tweet του ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι το Κίεβο «δεν βρίσκεται μόνο του» και «έχει τη στήριξη των χωρών της G7» (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η G7 ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα αναγνωρίσει τις «απόπειρες της Ρωσίας να νομιμοποιήσει (την) κατοχή» της Κριμαίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του την Παρασκευή επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία», κατηγορώντας την Μόσχα ότι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Μόσχα να «εξηγήσει» τις «προκλήσεις» στα σύνορα με την Ουκρανία.