Συνοριοφύλακες: “Δεν πέφτει ο Έβρος, κρατάμε γερά”…

Συνοριοφύλακες: “Δεν πέφτει ο Έβρος, κρατάμε γερά”…

Μήνυμα διασφάλισης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο έστειλε ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος αναγνώρισε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν «ήσυχη» για πρώτη φορά – μετά από τρία 24ώρα. «Δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε τα σύνορα μας ζωντανά με τους στρατιώτες και τους πολίτες. Υπάρχει ομοψυχία, μηνύματα συμπαράστασης. Υπάρχει συγκινητική συμπαράσταση. Πρώτη φορά βλέπουμε τόσο κάλο συντονισμό με πολιτική και φυσική ηγεσία. Οι αξιωματικοί είναι μαζί μας στο πεδίο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Διαβεβαίωσε δε, ότι «το ηθικό μας είναι ακμαιότατο», ενώ επανέλαβε ότι «κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε τα σύνορα». «Ο Έβρος δεν πέφτει με τίποτα, κρατάμε γερά». «Πρόκειται για 212 χιλιόμετρα οριογραμμή. Το Σαββατοκύριακο είχαμε 24.000 αποτροπές, κάναμε 200 συλλήψεις δικάζονται και θα κρατηθούν σε κέντρα κράτησης. Αυτά που φωνάζαμε γίνονται πράξη» επεσήμανε, παράλληλα.

Κατήγγειλε μάλιστα, ότι Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με ταξί, λεωφορεία και στρατιωτικά οχήματα έως τη νεκρή ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Πολύ λίγοι είναι οι πρόσφυγες με νόμιμα δικαιώματα» συνέχισε, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι είναι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία – και ελάχιστοι από τη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Σήμερα, σε μία ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, στην περιοχή μεταβαίνει σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Οργανωμένη επίθεση με drone στον Έβρο

Για «οργανωμένη επίθεση με drones από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη μετανάστευση» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.

«Η τουρκική προπαγάνδα έχει οργιάσει, μιλούν για νεκρούς που δεν υπάρχουν, για βία που δεν ασκείται» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1». Απηύθυνε δε, έκκληση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι θα βρεθούν σήμερα στο σημείο, «να καταλάβουν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» και να «μετατρέψουν σε έμπρακτες ενέργειες» τις υποσχέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ώρες η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, καθώς ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών είναι «εμφανώς μειωμένος». «Φαίνεται ότι έχει περάσει σιγά – σιγά το μήνυμα ότι από εδώ δεν μπορούν να περάσουν», διαμήνυσε, παρότι επιβεβαίωσε ότι «ένας σημαντικός αριθμός ατόμων έχει μετακινηθεί σε άλλα σημεία του Έβρου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι