Συρία: Η Hayat Tahrir al-Sham παραμένει ανεξάρτητη από την Τουρκία συναλλασόμενη με το καθεστώς

Συρία: Η Hayat Tahrir al-Sham παραμένει ανεξάρτητη από την Τουρκία συναλλασόμενη με το καθεστώς

Ενα νέο δράμα αναπτύσσεται στην Ιντλίμπ καθώς μετά τις αψιμαχίες με τον τουρκικό στρατό η Hayat Tahrir al-Sham βρέθηκε στο κέντρο ενός νέου σκάνδαλου.

Στις 30 Απριλίου, οι μαχητές της ομάδας αντιμετώπισαν υποστηρικτές άλλων τζιχαντιστικών ομάδων στην πόλη Maaret Elnaasan στο δυτικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με πηγές της “αντιπολίτευσης”, ο κύριος λόγος των εντάσεων είναι η απόφαση της Hayat Tahrir al-Sham να ανοίξει μια διέλευση για εμπορικούς σκοπούς προς περιοχή που κατέχει η κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτοβουλία αντιμετώπισε αντίσταση από τις ομάδες που ελέγχονται άμεσα από την Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός προσπάθησε ακόμη και να μπλοκάρει έναν δρόμο προς τον Maaret Elnaasan.

Ωστόσο, οι μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham κατάφεραν να καταστείλουν τη διαμαρτυρία και η διάβαση άνοιξε. Οι περαιτέρω διαμαρτυρίες που συνεχίστηκαν την 1η Μαΐου ανάγκασαν τον Hayat Tahrir al-Sham να κλείσει τη διέλευση.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Hayat Tahrir al-Sham προσπάθησε να ανοίξει μια παρόμοια εμπορική διάβαση κοντά στο Saraqib, αλλά αυτή η απόπειρα μπλοκαρίστηκε επίσης από τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι εκπρόσωποι της Hayat Tahrir al-Sham ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα τέτοιων διαβάσεων είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της αναπτυσσόμενης οικονομικής κρίσης στην περιοχή που ελέγχει η οργάνωση. Σύμφωνα με αυτούς, ένα μεγάλο μέρος των αγαθών που παράγονται στην περιοχή που κατέχεται από τους μαχητές, πρώτα απ ‘όλα τα τρόφιμα, πωλούνται στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή.

Διάφορες εμπορικές δραστηριότητες και λαθρεμπόριο είναι μεταξύ των βασικών πηγών του προϋπολογισμού της Hayat Tahrir al-Sham, η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες εν μέσω της μειούμενης χρηματοδότησης από τους ξένους χορηγούς της. Από την άλλη πλευρά, η ικανότητα συμπλήρωσης του ιδίου προϋπολογισμού από ανεξάρτητες πηγές εισοδήματος επιτρέπει στην τρομοκρατική ομάδα να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από την άμεση τουρκική υποστήριξη. Έτσι, η Hayat Tahrir al-Sham είναι σε θέση να παραμείνει ένας σχετικά ανεξάρτητος παίκτης και η πιο ισχυρή μαχητική ομάδα σε ολόκληρο την Ιντλίμπ.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι