Συρία και S-400 στην συνάντηση Σάναχαν-Ακάρ
23/02/2019Τα ανοιχτά θέματα στην Συρία και οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι υπουργοί «συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων για την νίκη εναντίον του ΙΚ στη Συρία και της ανησυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την πιθανή αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη βορειοανατολική Συρία».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πάτρικ Σάναχαν αναφέρθηκε στην διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας την συνάντηση μια σημαντική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων, ιδίως στο ζήτημα της Συρίας, όπου καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στους στρατηγικούς στόχους των δύο χωρών κι έχουν υπάρξει αντεγκλήσεις επανειλημμένα.
«Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική, διότι πρέπει να συνεχίσουμε τον εξαιρετικό σχεδιασμό μας και να βρούμε λύσεις, ιδίως στη Συρία. Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα, αλλά έχουμε διαθέσιμους τους πιο ικανούς ανθρώπους για να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Χουλουσί Ακάρ επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός ανάμεσα στις δύο χώρες για την καταπολέμηση όλων των μορφών της τρομοκρατίας.
«Από αυτή την άποψη, μοιραζόμαστε την αποφασιστικότητά μας για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK, το YPG, το PYD, το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), το FETO κλπ. Έχουμε κάθε σεβασμό, απλώς για να το επαναλάβουμε, στην πολιτική ενότητα και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, του Ιράκ και άλλων γειτονικών χωρών».
Τέλος, η ανακοίνωση του Πενταγώνου επισημαίνει ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Σάναχαν χαρακτήρισε την διμερή σχέση «θεμελιώδη για την περιφερειακή ασφάλεια» και ευχαρίστησε τον Χουλουσί Ακάρ για τη δέσμευση και την υποστήριξη της Τουρκίας στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.