Συρία: Νεκροί άμαχοι στο Χαλέπι από βομβαρδισμό
15/07/2019Πλήγματα με ρουκέτες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άμαχους και τραυμάτισαν άλλους οκτώ στο Χαλέπι, πόλη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Δύο συνοικίες του Χαλεπιού επλήγησαν κατά τη διάρκεια «τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτες», σύμφωνα με το SANA, που αναφέρεται χρησιμοποιώντας τον όρο «τρομοκράτες» τόσο στους τζιχαντιστές, όσο και στους αντάρτες.
Μια ρουκέτα έπληξε κτίριο της δημοτικής αρχής της πόλης, η οποία ανακτήθηκε από το συριακό καθεστώς στα τέλη του 2016, ανέφερε το πρακτορείο. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε επίσης στην επίθεση, διευκρινίζοντας ότι τζιχαντιστές στο ανατολικό Χαλέπι στοχοθέτησαν την πόλη» χθες το πρωί. Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί διότι αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή αυτής της ΜΚΟ.
Ο συριακός στρατός «ανταπέδωσε» τα πυρά «των τρομοκρατών» με «μια ομοβροντία ρουκετών», ανέφερε μέσω του ιστότοπου Telegram η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Ουάταν. Στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού είναι παρόντες τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία), όπως και μικρότερες τζιχαντιστικές ομάδες.
Η επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει με αυτή του Χαλεπιού, παραμένει πάντα εκτός του ελέγχου του καθεστώτος· το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στα χέρια της ΧΤΣ. Από τα τέλη του Απριλίου, πάνω από 590 άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί σε πλήγματα της αεροπορίας της Συρίας και της Ρωσίας και άλλοι 45 από πυρά των ανταρτών και των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Σάββατο τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν κοντά στη Χαν Σεϊχούν, πόλη στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, κατά την ίδια πηγή. Η αναζωπύρωση της βίας στην περιοχή συνεχίζεται παρά τη συμφωνία που είχαν συνάψει τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ρωσία, σύμμαχος του Άσαντ, και η Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών, με την οποία ορίστηκε μια ζώνη «αποκλιμάκωσης» και αποφεύχθηκε η έναρξη επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας των δυνάμεων της Δαμασκού.
Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.