Συρία: Τουλάχιστον 22 φιλοϊρανοί νεκροί από τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 22 μαχητές, που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, σκοτώθηκαν στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, τα οποία εξαπολύθηκαν την περασμένη νύκτα στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, στην πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν που αποφασίστηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση “αμυντική”, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, διευκρίνισε πως οι νυκτερινές επιδρομές κατέστρεψαν “πολλές υποδομές σε ένα συνοριακό φυλάκιο που χρησιμοποιείται από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν”. “Η άδεια για τα πλήγματα δόθηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και της Συμμαχίας στο Ιράκ, και στις απειλές που εξακολουθούν να υφίστανται εναντίον του προσωπικού αυτού”, διευκρίνισε σε μία ανακοίνωση. Οι επιδρομές είχαν στόχο δύο παρατάξεις του ισχυρού συνασπισμού ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων Χασντ αλ-Σάαμπι Καταέμπ Χεζμπολάχ και Καταέμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Τα πλήγματα κατέστρεψαν τρία φορτηγία με πυρομαχικά που είχαν φθάσει από το Ιράκ στο ύψος ενός παράνομου συνοριακού φυλακίου νότια της συριακής πόλης Μπουκαμάλ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Τουλάχιστον 22 μαχητές φιλοϊρανικών ιρακινών οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους, όλοι μέλη της Χασντ αλ-Σάαμπι”, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, έπειτα από έναν πρώτο απολογισμό 17 νεκρών. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μίλησε σήμερα με τον Σύρο ομόλογό του μερικές ώρες μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών στην ανατολική Συρία. “Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη η Δύση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη Συρία”, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής κυβέρνησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι