ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η Γερμανία πήρε 30 εκατ. δόσεις έξτρα; Στην ΕΕ δεν είναι κι αυτή;

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη σχολίασε την “πολιτική εμβολίων” που ακολουθεί κάθε χώρα, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας.

Ειδικότερα ανέφερε ότι την «κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία που επικαλείται ως άλλοθι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την έχει ήδη καταστρατηγήσει η Γερμανία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την ΕΕ. Εκτός εάν η ΝΔ θεωρεί πως η Γερμανία δεν είναι στην ΕΕ».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «απηύθυνε ύστατη πρόταση συνεννόησης προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  αλλά ο κ. Μητσοτάκης αντί να την υιοθετήσει και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρουσία και επιστημόνων της Επιτροπής, απαντά με διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή».

«Θυμίζουμε επίσης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι το σύνολο των επιστημόνων ζητούν από την αρχή της πανδημίας συνταγογράφηση και μαζικά δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού και η κυβέρνηση αντί αυτού, αφού μετέτρεψε για 8 μήνες το τεστ σε πολύτιμο και απλησίαστο αγαθό για χιλιάδες οικογένειες. Έτσι ούτε οι επιστήμονες έχουν εικόνα της διασποράς. Τώρα κάνει λοταρία για λίγους τυχερούς, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ελαχιστοποιήσει τα τεστ που γίνονται καθημερινά», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση της πατέντας του εμβολίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα η χώρα να πάρει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δεν ζήτησε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης τη θέση του. Είναι πρωθυπουργός και όχι αρθρογράφος».

Τι είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για το θέμα της συνταγογράφησης των τεστ νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρότεινε οι πολίτες να γράφονται στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ (παρότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα η ίδια η κυβέρνηση έχει ζητήσει να μην περιμένει κανείς να έρθει η σειρά του για τον δωρεάν έλεγχο). Για τα εμβόλια είχε πει ότι «τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο κ. Τσίπρας. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος – μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα. Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας».

Όσον αφορά στην πρόταση της αντιπολίτευσης για αγορά της πατέντας των εμβολιων από την ΕΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει «υπενθυμίζουμε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι