ΣΥΡΙΖΑ: Βάζετε το Λιμενικό να παρανομεί – Υπουργός: Κάνατε την Ελλάδα θελκτικό προορισμό μεταναστών

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

«Φωτιά» έβαλε η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική επιτροπή, ότι δίνονται εντολές στο Λιμενικό Σώμα για παράνομες επαναπροωθήσεις με απωθήσεις και ότι πρέπει να ελεγχθούν ποινικά οι λιμενικοί, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να καταγγέλλει με τη σειρά του ότι ειναι ανεπίτρεπτο να απειλούνται οι Λιμενικοί.

«Η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που παραλάβαμε. Εσείς είχατε καταστήσει την χώρα θελκτικό προορισμό» ανέφερε ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πιστεύετε στην πολιτική περιορισμού ροών ή στην φύλαξη των συνόρων ούτε  στο διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών και στον περιορισμό επιδομάτων».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Γιάννη Μουζάλα περί ποινικού ελέγχου των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που υπακούουν σε παράνομες εντολές, είπε:

«Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εδώ σε αυτή την αίθουσα απείλησε το Λ.Σ. γιατί φυλάσσει τα σύνορα. Δεν θέλετε τη φύλαξη των συνόρων. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε πράγματι αυξημένες αφίξεις. Η Τουρκία προετοίμαζε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το είδαμε, το προλάβαμε, το αντιστρέψαμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

Ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ) είπε: «Δεν θα τολμούσε κανείς από εμάς να απειλήσει το Λιμενικό Σώμα. Τώρα αν κάποια ηγεσία θέλει να μετατρέψει το Λιμενικό σε μηχανισμό παράνομων ενεργειών, αυτή είναι που πρέπει να ελεγχθεί και να απολογηθεί. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τέτοιες απόπειρες».

 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι προχωρούν οι κατασκευές κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο. Η λειτουργία των νέων κέντρων θα σημάνει το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών. Έως το τέλος του 2020 θα κλείσουν 67 δομές – ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και άλλες 6 εντός του 2021.

Οι ΜΚΟ και τα κονδύλια

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι «η μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα ακριτικά νησιά» και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκε περισσότερα από 2 δις ευρώ για το μεταναστευτικό δεν ενημέρωσε ποτέ για τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων:

«Ίσως γιατί χρησιμοποιούσαν ΜΚΟ ή κρατικές εταιρείες ως δωρητές. Ίσως διότι δεν έκαναν συμφωνίες – πλαίσιο, όπως απαιτεί η διαφάνεια και οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές» πρόσθεσε και τόνισε ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για τον τρόπο δράσης των ΜΚΟ την περίοδο 2015 – 2019. Ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών κατασκευής κλειστών κέντρων θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί για σίτιση, ασφάλεια, καθαριότητα και συντήρηση των δομών.

  Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ με την ματιά των τουρκικών ΜΜΕ

Επίσης είπε ότι περιορίστηκαν οι παροχές στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης διοικητικής απόφασης Ασύλου για στέγη και επίδομα στον ένα μήνα (από έξι).

Οι νέες δομές – Κλείσιμο των παλιών

Πιο αναλυτικά, για τις τρεις δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο ανέφερε ότι στη Σάμο σήμερα καταγράφονται 4.404 διαμένοντες αν και η υφιστάμενη δομή έχει προδιαγραφές μόνον 648 θέσεων. Η νέα δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», σε έκταση περίπου 200 στρ. και υφίσταται ήδη όμορη έκταση 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Η νέα δομή θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον Δ.Ο.Μ., θα είναι 3.000 θέσεων.

Για την Κώ είπε ότι μένουν 1.052 άτομα σε 816 θέσεις. Στη Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», του δήμου Κω, σε έκταση περίπου 67 στρ. Σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται Κέντρο Υπδοχής και Τατυτοποίησης. Το νέο Κ.Υ.Τ. θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής.

Στη Λέρο καταγράφονται 971 διαμένοντες σε 860 θέσεις. Η νέα δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» του Δήμου Λέρου, σε έκταση περίπου 63 στρ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των 860 θέσεων της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει όπως θα κλείσει η υφιστάμενη δομή και στην Σάμο

Ο ίδιος πρόσθεσε «στόχος μας δεν είναι να έχουμε τόσους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά. Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη και στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων».

Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη. Οι χώροι διαμονής θα διαθέτουν φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ π̟ολυουρεθάνης. Η αναλογία ατόμων/ τυπικών χώρων διαμονής θα είναι κατ’ ελάχιστον 4 τετραγωνικά μέτρα μικτού εμβαδού κατ’ άτομο.

Οι  ροές

Αναφορικά με το κόστος είπε πως «το έργο θα ανατεθεί ενιαία και για τα τρία νησιά καθώς με την ταυτόχρονη ενιαία ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωσή του, είναι εφικτή η άμεση και ουσιώδης αποσυμφόρηση των νησιών. Θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, σύμφωνα με την Συμφωνία Χρηματοδότησης με κωδικό “HOME/2020/AMIF/AG/EMAS/0127”. Ποσοστό συγχρηματόδότησης 100%».

  Σκληρή γλώσσα Ανδρουλάκη για Κυβέρνηση – Τι είπε για Κασσελάκη- Αχτσιόγλου(upd)

Πρόσθεσε ότι μειώθηκαν οι ροές το 2020 κατά 73% και οι αφίξεις ανέρχονται σε 12.289 άτομα όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734. Επίσης ότι αυξήθηκαν οι αποφάσεις για άσυλο κατά 82%, σε σχέση με το 2019 και ότι είναι θετικό το ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων, αφού στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αναχώρησαν συνολικά 3.746 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα οι αφίξεις ήταν 2.415.

«Φέτος μειώθηκαν κατά 53% οι διαμένοντες στα ΚΥΤ Νήσων  (Σεπτέμβριος 21.564 Ιανουάριος 42.004). Αυτή την αποσυμφόρηση θα την δούμε και στην ηπειρωτική χ’ωρα με το κλεισιμο 67 δομών», είπε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι