Συστάσεις για τις γιορτές: 8 λεπτά αρκούν σε κλειστό χώρο για τη μετάδοση

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποιούν ότι “δεν θέλει πολύ για να κολλήσουμε” στις γιορτές.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχει κίνδυνος διασποράς σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους που θα μείνουν εκεί για 4 ώρες, ακόμα κι αν όλοι φοράνε συνεχώς μάσκα. Καθώς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή στης Πρωτοχρονιάς όλοι τρώνε και πίνουν και δεν φορούν μάσκα, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται και ο χρόνος έκθεσης υποπολλαπλασιάζεται. Η ίδια είπε ότι αν αρχίσουν τα τραγούδια, τότε αρκούν 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά του ιού.

Να συναντήσουμε τα ίδια άτομα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συνέστησε  ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και να μην ξεπεραστούν τα 9 άτομα «που είναι ο μέσος όρος των μελών δύο οικογενειών”. Επίσης συνέστησε να μην επισκεφθεί κανείς ευάλωτους (καρκινοπαθείς κ.α.) χωρίς να φοράει μάσκα και να μην γίνεται χρήση κοινών ποτηριών ή σκευών. Προσέθεσε ότι θα πρέπει να αερίζονται οι χώροι και να φοράμε μάσκα.

Ο αριθμός των μοριακών ελέγχων

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια εικόνα επιβράδυνσης της μετάδοσης και μειωμένων κρουσμάτων, αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση για τον μειωμένο αριθμό μοριακών ελέγχων – αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλεί μια πλασματική εικόνα μειωμένων κρουσμάτων. Οι μοριακοί έλεγχοι έχουν μειωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο και έχουν αυξηθεί οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης που έχουν μικρότερη ευαισθησία και “χάνουν” περισσότερους φορείς από όσους οι μοριακές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι