Συζητήσεις με Αμερικανούς για να κατασκευαστούν εδώ φρεγάτες και για βάσεις στο Αιγαίο

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει μεθαύριο, 1η Απριλίου  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας,

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνομιλίας μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας πρόκειται να βρεθεί η επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδας και Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς για την ανάσχεση της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στην περιοχή. Οι Αμερικανοί φέρονται να αντιμετωπίζουν θετικά την επέκταση των υπαρχουσών διευκολύνσεων των βάσεων που ήδη χρησιμοποιούν σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία νέων, είτε στην Καβάλα και Θεσσαλονίκη είτε και σε νησιά του Αιγαίου, όπως η Κάρπαθος και η Σκύρος.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει “πακέτο” με το μεγάλο συμβόλαιο των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους σχεδόν 5 δισ.να ικανοποιηθεί και το βασικό αίτημα της χώρας μας για να κατασκευαστούν εδώ οι τρεις από τις τέσσερις για να έχουμε την αντίστοιχη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας προς τα ελληνικά ναυπηγεία. Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν προτείνει στην Ελλάδα τις φρεγάτες τύπου MMSC, της εταιρείας Lockheed Martin και να βλέπουν θετικά την εγχώρια κατασκευή των τριών φρεγατών.

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να θέσει υπόψη του αμερικανού ομολόγου του και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, ενώ εκτιμάται ότι θα συζητηθούν και θέματα γύρω από τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει και το ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση, ενόψει και της επικείμενης συνόδου των ΥΠΑΜ της Συμμαχίας στις 16 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Να επισημάνουμε πως στο πλαίσιο της συνομιλίας η αμερικανική πλευρά αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Παναγιωτόπουλο να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, εντός του 2021.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι