Συζήτηση εφ΄όλης της ύλης μεταξύ προέδρων Αιγύπτου και Γαλλίας

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν σε βάθος χρόνου και τους δύο -καθώς και για το ζήτημα του Σουέζ που έχει μπλοκαριστεί.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες ήταν το θέμα της Λιβύης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Λιβύης, στηρίζοντας παράλληλα τη μεταβατική κυβέρνηση έτσι ώστε εκείνη να προετοιμάσει εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τον ζωτικό ρόλο της Αιγύπτου στην επίλυση της κρίσης της Λιβύης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσωπικές προσπάθειες του προέδρου Αλ Σίσι που ενίσχυσαν την πολιτική διαδικασία για την επίλυση του λιβυκού ζητήματος, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της Αιγύπτου ως βασικού πυλώνα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία της εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εμφυλίων στην περιοχή του Σαχέλ (σ.σ.της “μεσαίας λωρίδας” νότια της ερήμου Σαχάρα που περνάει από δέκα αφρικανικές χώρες, τις φτωχότερες της περιοχής και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της υπο-σαχάριας Αφρικής και της Μεσογειακής λεκάνης).

Συζήτησαν επίσης ένα πολύ σοβαρό για την Αίγυπτο ζήτημα, το μεγάλο Φράγμα που οικοδομεί η Αιθιοπία και έχει θορυβήσει και το Σουδάν. Ο Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος θα προασπίσει τα ιστορικά της δικαιώματα στο Νείλο, ο δε Μακρόν είπε ότι η Γαλλία στηρίζει την εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα και των τριών γειτόνων το συντομότερο δυνατό. Συμφώνησαν να επεκτείνουν την εμπορική και στρατηγική συνεργασία τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι