Συζήτηση για πολλά είχαν ο Δένδιας και ο επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών

Εξώδικο του Δοξιάδη στον Καλπαδάκη – Δεν κατασκεύασα κανένα ψεύδος

Ο πρωθυπουργός της  Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Άρμιν Λάσετ  είχε μακρά συζήτηση με τον Νίκο Δένδια σήμερα και για τα ελληνοτουρκικά, την πορεία της ΕΕ αλλά και για την Κίνα.

Ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός ενός κρατιδίου που έχει μεγάλο ποσοστό Ελλήνων μεταναστών, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη διαδοχή στην Καγκελαρία μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι δύοάνδρες είχαν ξανασυναντηθει το περασμένο Αύγουστο,  όταν ο Λάσετ επισκέφθηκε Αθήνα και Λέσβο και φρόντισε το κρατίδιό του να δεχτεί 50 ασυνόδευτα ανήλικα από τον καταυλισμό.  Μετά την διαρκείας μιας ώρας συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Λάσετ δήλωσε στην Deutsche Welle τα εξής:

«Είχα μια καλή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, φυσικά θίξαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι οι εντάσεις έχουν χαλαρώσει σε ότι αφορά στις γεωτρήσεις και σε πολλά άλλα. Είναι ένα καλό μήνυμα από την Τουρκία ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Αλλά παρόλα αυτά ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη διένεξη. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το θέμα των εντάσεων με διακυμάνσεις. Έχει άλλη προσέγγιση η Γαλλία και άλλη η Γερμανία επ΄αυτού. Νομίζω ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να δρουν πάντα μαζί, αλλά δίνοντας διαφορετικό σημείο έμφασης. Ο πρόεδρος Μακρόν εκπροσωπεί ισχυρά την ελληνικά πλευρά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους κρίσης να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι εταίρος μας στην ΕΕ, αλλά για ορισμένες διενέξεις χρειάζονται δίαυλοι κι αυτούς τους διατήρησε η Γερμανία”.

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε και πάλι με μεγάλη έμφαση το αίτημα της ελληνικής πλευράς να σταματήσει η Γερμανία εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία και, κυρίως, γερμανικά υποβρύχια. Η αντιπολίτευση στη Γερμανία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κυβέρνηση Μέρκελ για την επιλογή της να οπλίζει μια χώρα με έναν πρόεδρο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο θα πρέπει κανείς να προσέχει  να κρατά ισορροπίες. Δεν ξέρω την τρέχουσα κατάσταση, αλλά θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες», είπε επ΄αυτού ο Λάσετ. Γιατο προσφυγικό είπε ότι «χρειαζόμαστε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η κατάσταση στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς συνεχίζει να είναι τεταμένη. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη συνολικά όλης της Ευρώπης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Στη μεταναστευτική πολιτική ανήκει και η προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων», ειπε.

Ο Άρμιν Λάσετ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο φύλαξης των συνόρων με την Τουρκία από την Frontex συμμετέχουν και αστυνομικοί από τη Ρηνανία-Βεστφαλία. Σε σχετικό ερώτημα αν αισιοδοξεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε «πιστεύω ότι ο δρόμος έχει ανοίξει. Τώρα απομένουν συζητήσεις για να διασαφηνιστούν βασικά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και συνθήκες ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών».

«Οι Κινέζοι προσπαθούν τώρα με την πανδημία να ασκήσουν επιρροή μέσω της παρουσίας τους στην Ελλάδα και της νέας οδού του μεταξιού αλλά και στον Λίβανο, όπου κατά την άποψή μου η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην σταθερότητα της χώρας», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι