Τα διαστημικά “σκουπίδια” έχουν ξεπεράσει τα 19.500 τεμάχια
03/09/2019Ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να γεμίσει με απορρίμματα την επιφάνεια του πλανήτη μας, αλλά επίσης και το διάστημα, καθώς τα 19.524 φθάνουν πλέον τα διαστημικά «σκουπίδια» που πλανώνται πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα έως τις 30 Ιουνίου 2019 στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο του Προγράμματος της ΝASA για τα απορρίμματα σε τροχιά.
Στον κατάλογο του προγράμματος ‘U.S Space Surveillance Network’ (SSN) της NASA, που επίσης προβλέπει ποια από τα περιπλανώμενα αυτά «σκουπίδια» υπάρχει πιθανότητα να πέσουν στη Γη, περιλαμβάνεται ο συνολικός αριθμός των δορυφόρων που λειτουργούν, ή βρίσκονται σε αχρηστία κι εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά αναμένοντας την επαναφορά και βύθισή τους στη θάλασσα, όπως και τμήματα από παλαιούς πυραύλους. Επίσης συναπαριθμούνται και τα διάφορα αντικείμενα, που έχουν προκληθεί από την αποκόλληση τμημάτων και εκρήξεις σε διαστημικές αποστολές.
Για τα περισσότερα από τα 19.524 αυτά διαστημικά απορρίμματα που περιπλανώνται πάνω από τον πλανήτη, ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι χώρες της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ένωση), που σε αυτές ανήκουν τα 6.589 «σκουπίδια» (102 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση του Γραφείου την 1η Απριλίου φέτος).
Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι ΗΠΑ (6.581 «σκουπίδια», 39 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση). Μολαταύτα, ο αριθμός των «σκουπιδιών» που οι ΗΠΑ παράγουν έχουν αυξηθεί σε εκθετικό βαθμό τα τελευταία χρόνια σε σχέση με εκείνα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Γεγονός που μαρτυρά την κάθε φορά μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων των δύο χωρών.
Στα τέλη του 2016 οι ΗΠΑ ήσαν υπεύθυνες για τα 5.719 «σκουπίδια», έναντι 6.346 της Ρωσίας. Στην τρίτη θέση έρχεται η Κίνα, με 4.044 «σκουπίδια» σε τροχιά (4.019 την 1η Απριλίου). Ιαπωνική ‘ταυτότητα’ έχουν 290 «σκουπίδια», ίδια ποσότητα με την προηγούμενη έκθεση της NASA. Ακολουθεί η Ινδία με 254 κομμάτια (41 περισσότερα από 3 μήνες προηγουμένως).
Η διαστημική υπηρεσία με τα λιγότερα «σκουπίδια» είναι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με 145 και μαζί με την Ιαπωνία είναι εκείνες που από τον Απρίλιο δεν έχουν προκαλέσει άλλη διαστημική ρύπανση. Όμως υπάρχουν χώρες που ανεξάρτητα από την ESA είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση με τέτοιου είδους διαστημικά απορρίμματα, όπως η Γαλλία με 556 (ένα περισσότερο από τον Απρίλιο). Επίσης άλλα 1.065 τέτοια αντικείμενα (1.052 από τον Απρίλιο) οφείλονται σε αποστολές άλλων κρατών.