Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για λογαριασμούς ρεύματος και αερίου

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για λογαριασμούς ρεύματος και αερίου

Τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει με 400 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

O Μητσοτακης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Όπως είπε το βάρος δίνεται στην ανακούφιση των νοικοκυριών, ενώ η κυβέρνηση συνδράμει και τις επιχειρήσεις ώστε μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Ο κ.  Σκρέκας  στη συνέχεια δήλωσε θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού κατοικίας. Η συνολική αξία της επιδότησης θα ανέλθει συνολικά στα 157 εκατ. ευρώ και θα είναι κλιμακωτή: για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh (ήτοι 24 ευρώ) και για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh (δηλαδή 18 ευρώ).

Συνολικά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 42 ευρώ τον μήνα από 49,5 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2021, 39 ευρώ τον Νοέμβριο, 18 ευρώ τον Οκτώβριο και 9 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh ή 54 ευρώ τον μήνα.

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή τα αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.ά.. Η επιδότηση ορίζεται στα 65€/MWh. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Φυσικό αέριο

Ειδικότερα, τα επαγγελματικά της Χαμηλής Τάσης θα επιδοτηθούν με 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελματικά της Μέσης Τάσης (με λιγότερες από 13 GWh) με 41.562.529 ευρώ, τα Επαγγελματικά ΜΤ (με περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιομηχανικά Υψηλής Τάσης με 2.697.917 ευρώ, τα Αγροτικά Χαμηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα Αγροτικά Μέσης Τάσης με 611.672 ευρώ.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.Επιπλέον προβλέπεται έκπτωση 20 ευρώ από ΔΕΠΑ για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Θα ζητηθεί αντίστοιχη έκπτωση και από τους υπόλοιπους παρόχους. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα. Σε μη οικιακά εμπορικά τιμολόγια, επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους καταναλωτές και στη βιομηχανία. Η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι